Kurdi napreduju protiv boraca Islamske države

tačno.net
Autor 25.8.2014. u 12:58

Kurdi napreduju protiv boraca Islamske države

Pešmerge uz podršku iračke avijacije zauzele tri sela koja su bila pod kontrolom boraca grupe Islamska država.

Kurdski borci Pešmerge, uz podršku iračke avijacije, uspjeli su u ponedjeljak zauzeti tri sela sjeveroistočno od Bagdada, koja su bili pod kontrolom pripadnika grupe Islamska država (IS) te odbili dva napada u drugoj regiji, objavili su zvaničnici.

Pobunjenici predvođeni borcima IS-a zauzeli su velike dijelove iračke teritorije nakon što su 9. juna pokrenuli ofanzivu u zemlji. Iračka vojska i Pešmerge iz autonomnog područja Kurdistana bore se protiv njih na više frontova, prenosi Hina.

U ponedjeljak su kurdske snage, uz podršku iračke avijacije, od pobunjenika preuzele tri sela u području Jalawle, u pokrajini Diyala.

Prethodne noći kurdske snage su osvojile teritoriju nadomak Zumara, 15 kilometara zapadno od brane u Mosulu, u okviru napora da preuzmu kontrolu nad graničnim prijelazom Rabia sa Sirijom, kazali su kurdski zvaničnici reporterki Al Jazeere Jane Arraf.

”Ako Kurdi uspiju preuzeti Zumar, prekinut će glavnu cestu koju grupa IS koristi za prevoz boraca, materijala i namirnica iz svoje baze u Mosulu”, javila je Arraf.

Kurdske jedinice pred zauzimanjem su svih ulaza u grad Jalawla, koje od IS-a žele uzeti već sedmicama, rekao je oficir Pešmerga.

Sjevernije, pobunjenici su izveli dva napada na većinski šiitski grad Tuz Khurmatu, 175 kilometara sjeverno od Bagdada.

Kurdske snage, i ovdje uz podršku iračke avijacije, odbile su dva napada vođena u noći s nedjelje na ponedjeljak te u ponedjeljak ujutro, navode zvaničnici.

Globalna pomoć

Iračke vlasti su zatražile globalnu podršku u borbi protiv pobunjenika, koju im je već obećao Iran, ali bez slanja vojnika na teren, saopćeno je poslije sastanka iračkog ministra vanjskih poslova Hoshyara Zebarija i njegovog iranskog kolege Mohammada Javada Zarifa.

Iraku je potrebna pomoć i podrška svih snaga protiv terorizma, ali ne u vidu vojnika na terenu, budući da nam boraca ne manjka”, izjavio je Zebari na konferenciji za štampu u Bagdadu, a prenijela agencija AFP.

Iračke snage nastoje povratiti velike dijelove teritorije te zemlje, uključujući drugi po veličini grad Mosul, koji su zauzeli borci grupe Islamska država.

Američke snage su 8. augusta pokrenule zračne udare protiv pobunjenika, što je kurdskim snagama omogućilo da preuzmu kontrolu nad dijelom prethodno izgubljene teritorije.

Saradnja sa Irakom

Iranski šef diplomatije Zarif, koji se nalazi u dvodnevnoj posjeti Iraku, izjavio je da njegova zemlja sarađuje sa iračkim vlastima, ali je, također, pozvao na širi svjetski napor u borbi protiv grupe Islamska država.

“Sarađujemo sa iračkom i kurdskom vladom kako bi suzbili ovu veoma ozbiljnu i veoma svirepu grupaciju”, istakao je Zarif.

Dodao je kako oni “vrše djela užasnog genocida i zločina protiv čovječnosti” i da “im se mora suprotstaviti međunarodna zajednica, kao i sve zemlje regije”.

“Međutim, vjerujemo da prisustvo iranskih vojnika na terenu nije potrebno da bi se izvršio taj zadatak”, rekao je Zarif.

Prema navodima agencije AFP, postoje dokazi da je Teheran vojno uključen u borbe u Iraku, uprkos negiranju Zarifa, pa su tako iranski državni mediji nedavno objavili da je u borbama u Iraku poginuo jedan iranski pilot.

Izvor: Al Jazeera 

tačno.net
Autor 25.8.2014. u 12:58

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija