Kurdi žele međunarodni sud koji će suditi za zločine ISIL-a

tačno.net
Autor 26.3.2019. u 09:06

Kurdi žele međunarodni sud koji će suditi za zločine ISIL-a

Sirijski Kurdi su u ponedjeljak predložili osnivanje posebnog međunarodnog suda sa sjedištem na sjeveroistoku zemlje koji bi sudio za zločine što ih je počinila skupina Islamska Država Iraka i Levanta (ISIL) u više od četiri godine svog “kalifata” koji je uništen.

Najopasnija borbena organizacija u svijetu optužena je za brojne zločine – masovna pogubljenja, silovanja, otmice – na velikom prostoru koji je kontrolirala u Siriji i u Iraku od 2014. do 2019. Usto je preuzela odgovornost za krvave napade na drugim kontinentima.

Borci u zatvorima

Posljednje uporište te samoproglašene države palo je u subotu kada je arapsko-kurdski savez, Sirijske demokratske snage (SDF) zauzeo posljednje ostatke “kalifata” u Baghouzu, na istoku, uz pomoć međunarodne koalicije na čelu sa Sjedinjenim Državama. Posljednji borci ISIL-a su se predali ili su ubijeni.

Nakon tog završnog obračuna SDF je rekao da je uhapsio više od 5.000 boraca ISIL-a koji su sada u zatvorima autonomne uprave koju su zapravo uspostavili Kurdi na područjima pod njihovom vlašću na sjeveroistoku Sirije.

Uz Sirijce i Iračane u njihovim redovima je oko hiljadu stranaca, dodao je za AFP čelnik te uprave Abdel Karim Omar.

AJB

Tagovi:
tačno.net
Autor 26.3.2019. u 09:06