Kurdska milicija najavila ofanzivu na Raqqu

tačno.net
Autor 18.3.2017. u 10:32

Kurdska milicija najavila ofanzivu na Raqqu

foto: EPA

Čelnik Kurdske milicije otkrio vremenski početak vojne akcije, Pentagon kaže kako još nije donesena odluka o ofanzivi

Čelnik sirijske Kurdske milicije otkrio je kako će ofenziva kojom će uz pomoć Sjedinjenih Američkih Država protjerati skupinu Islamska država Irak i Levant iz Raqqe, njihove neslužbene sirijske prijestolnice, započeti početkom travnja te da će oni biti njezin dio usprkos žestokom protivljenju Turske.

Glasnogovornik Pentagona, kapetan mornarice Jeff Davis, izjavio je kako još uvijek nije donesena odluka o ofenzivi na Raqqu, koja je dio dvostrukog pokušaja da se uništi kalifat kojeg je ISIL 2014. godine proglasio u dijelovima Sirije i Iraka.

Snage koje podržava SAD, uključujući YPG, približavaju se Raqqi, a američki predsjednik Donald Trump rekao je kako želi ubrzati napore za pobjedu nad borcima skupine koja se već nalazi pod opsadom iračkih snaga u Mosulu, drugom najvećem iračkom gradu.

Izjave zapovjednika YPG-a Sipana Hemoa po prvi put su otkrile planirani datum napada.

Pritisak Turske na SAD

U pisanom odgovoru na pitanja koja je postavio Reuters, Hemo, koji se rijetko ili nikada ne pojavljuje u medijima, rekao je kako je pitanje Raqqe odlučeno te da će “početkom travnja započeti vojna operacija”.

“Vjerujemo da oslobađanje tog grada neće trajati duže od nekoliko tjedana”, dodao je kurdski zapovjednik, a prenio glasnogovornik YPG-a, kako prenosi Hina.

Ankara stvara pritisak na Sjedinjene Države da odustanu od svog vojnog savezništva s tom sirijskom kurdskom grupom koju Turska smatra dijelom Kurdistanske radničke partije (PKK), skupine koja se više od tri desetljeća bori unutar te euroazijske države.

Uloga YPG-a je važna točka razdora između SAD-a i Turske, njihove saveznice iz NATO-a, koja želi da Washington umjesto Kurda podrži sirijske arapske pobunjeničke skupine koje će u napadima na Raqqu, većinski arapski grad, podržati i Ankara.

Hemo tvrdi da će YPG napasti Raqqu zajedno s arapskim borcima Sirijskih demokratskih snaga (SDF). Od ukupnog broja boraca koji će napasti Raqqu, 25 posto su pripadnici YPG-a koji se ističu svojim borbenim iskustvom i visokom razinom zapovjednih sposobnosti kod borbi u gradovima, ističe Hemo.

“No, vidimo i da postoje drugačiji stavovi unutar američke administracije. Trenutno oni nemaju jasno stajalište. Prolaze kroz period tranzicije”, naglašava Hemo, te dodaje kako su “razgovori u tijeku”.

Približavanje Raqqi

SDF je ranije ovog mjeseca uz pomoć američkih zračnih napada i specijalnih snaga presjekao glavnu cestu koja vodi iz tog grada.

Jedini preostali izlaz iz Raqqe je preko rijeke Eufrat koja graniči s gradom na njegovom jugu. Svi mostovi preko te rijeke su uništeni, prenosi Sirijski opservatorij za ljudska prava, organizacija sa sjedištem u Velikoj Britaniji.

Opservatorij procjenjuje da se u gradu nalazi oko 200.000 ljudi, kao i mnogi čelni ljudi ISIL-a.

Hemo ističe kako je završni napad na Raqqu spreman.

Vojna koalicija koju predvodi SAD prošlog je tjedna objavila kako je u Siriju poslana topnička jedinica marinaca kako bi se ubrzao napredak u borbi protiv Islamske države u Raqqi. U Siriji se prije toga već nalazilo američkih 500 vojnika.

Drugi kurdski vojni izvor naglašava kako je “jasno da američke snage jačaju svoju brojnost i opremu u sjevernoj Siriji s ciljem da stvore stratešku ravnotežu, pomognu u borbi za Raqqu i onome što će slijediti nakon nje”.

Kurdi traže svoja prava

YPG predstavlja vojnu osovinu autonomnih enklava koje su kurdske skupine uspostavile u sjevernoj Siriji od početka sukoba 2011. Njihov sve snažniji utjecaj natjerao je Tursku da intervenira u Siriji kako bi zaustavila daljnji kurdski napredak.

Kurdi, koje je sirijska država godinama sustavno proganjala, na mirovnim pregovorima tvrde kako njihov cilj nije neovisnost nego regionalna autonomija.

Hemo ističe kako je politički cilj YPG-a “pravna i ustavna jamstva prava kurdskog naroda u Siriji”.

Kad bi se to dogodilo “ne bi bilo problema s režimom, unatoč vojnim sukobima koji su se dogodili”, naglašava Hemo.

Sirijski predsjednik Bashar al-Assad se ranije usprotivio ideji federalizma te je rekao kako će vlasti vratiti kontrolu nad cjelokupnom Sirijom.

balkans.aljazeera.net

tačno.net
Autor 18.3.2017. u 10:32