Kurdski borci uz pomoć američkog zrakoplovstva uspjeli preuzeti nadzor s istočne strane brane koju kontrolišu džihadisti

tačno.net
Autor 17.8.2014. u 11:02

Kurdski borci uz pomoć američkog zrakoplovstva uspjeli preuzeti nadzor s istočne strane brane koju kontrolišu džihadisti

KURDSKE snage uz podršku američkog zrakoplovstva pokrenule su u subotu ofenzivu kako bi od džihadista preuzele najvažniju iračku branu na sjeveru zemlje gdje su ti isti ekstremisti usmrtili više desetaka seljana jezidske manjine, kako ih se optužuje, objavili su irački i američki vojni izvori.

Pentagon je u subotu navečer potvrdio da su izvršeni zračni udari na položaje boraca Islamske države u blizini Erbila i brane Mosul.

Dok je Irak zahvaćen kaosom od 9. lipnja, početka ofenzive džihadista Islamske države (IS) koje ništa zasad ne može zaustaviti, velike sile pojačale su napore oko prekida financiranja tih ekstremista, naoružavanja Kurda i pružanja pomoći desecima tisuća siromašnih osoba raseljenih zbog nasilja.

Džihadisti koji siju strah u susjednoj Siriji zahvaćenoj građanskim ratom, uspjeli su se domoći većeg dijela iračkog teritorija na sjeveru, zapadu i istoku s obzirom na vojsku u raspadu.

Kurdske snage muče se zaustaviti njihovo napredovanje u pravcu autonomnog područja Kurdistana nakon napada koji je IS pokrenuo početkom kolovoza na sjeveru.

Kurdski borci uspjeli preuzeti nadzor s istočne strane brane

U prvom pokušaju preuzimanja brane u Mosulu, u rukama IS-a od 7. kolovoza, kurdski borci pokrenuli su napad uz podršku američkog zrakoplovstva za nadzor te vitalne infrastrukture, kazao je u nedjelju kurdski vojni dužnosnik.

General Abdel Rahman Korini izjavio je da su kurdski borci uspjeli “preuzeti nadzor s istočne strane brane” usmrtivši nekoliko članova IS-a.

Sa svoje strane, SAD je objavio da je uz pomoć borbenih aviona i bespilotnih letjelica izveo devet udara blizu brane u kojima su uništena ili oštećena četiri oklopna vozila za prijevoz postrojbi, sedam oklopnih vozila, dva transportna vozila Humvee i jedno oklopno.

Brana opskrbljuje vodom i strujom veći dio regije i neophodna je za navodnjavanje prostranih poljoprivrednih površina a džihadistima kontrola nad branom omogućuje i da poplave velike gradove nizvodno.

Britanski premijer: Džihadisti Islamske države u Siriji i Iraku predstavljaju izravnu prijetnju Velikoj Britaniji koja mora upotrijebiti sve svoje vojne kapacitete kako bi zaustavila njihov napredak

“Džihadisti Islamske države (IS) u Siriji i Iraku predstavljaju izravnu prijetnju Velikoj Britaniji koja mora upotrijebiti sve svoje vojne kapacitete kako bi zaustavila njihov napredak”, izjavio je u nedjelju britanski premijer David Cameron.

Prema konzervativnom čelniku čije riječi prenosi Sunday Telegraph zemlja ipak ne bi smjela rasporediti postrojbe u Iraku nego razmisliti o mogućnosti suradnje s Iranom radi suočavanja s džihadističkom prijetnjom.

Cameron je upozorio da se Zapad suočava s “generacijskom borbom”: “ako ne budemo djelovali kako bi zaustavili napad tog iznimno opasnog terorističkog pokreta, nastavit će jačati dok ulice Ujedinjenog Kraljevstva ne postanu meta”.

“Priznajem da bismo trebali izbjeći slanje oružja za borbu ili okupaciju, ali moramo priznati da za bolju budućnost treba dugoročniji plan”, ocijenio je on.

Sigurnost može biti zajamčena samo “ako upotrijebimo sve naše izvore – pomoć, diplomaciju, naše vojne sposobnosti”, kazao je on dodajući da Velika Britanija mora surađivati sa zemljama poput Saudijske Arabije, Katara, Egipta, Turske “i možda čak Iranom”.

index.hr

tačno.net
Autor 17.8.2014. u 11:02

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija