Kurz će uložiti veto na plan o povećanju EU budžeta

tačno.net
Autor 2.2.2020. u 09:23

Kurz će uložiti veto na plan o povećanju EU budžeta

foto: EPA

Evropska komisija lobira za porast doprinosa od 1,11 posto bruto domaćeg proizvoda, fiskalno konzervativne zemlje spremne su dati jedan posto.

Austrija i ostale zemlje planiraju uložiti veto na dugoročni proračun Europske unije u razdoblju nakon Brexita, ako se planirani doprinosi država neto-uplatiteljica ne umanje, izjavio je austrijski kancelar Sebastian Kurz.

Dok Europska komisija lobira za porast doprinosa u iznosu od 1,11 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP), fiskalno konzervativne zemlje, poput Njemačke, Austrije i Nizozemske, spremne su dati maksimalno jedan posto, prenosi Hina.

“Ako dođe do predstavljanja ovog prijedloga, nećemo ga podržati, a vjerujem da to neće učiniti ni druge države neto-uplatiteljice”, rekao je Kurz za austrijske medije, referirajući se na skupinu zemalja koje u proračun uplaćuju više novca nego što ga dobivaju natrag kroz fondove.

Nada se prihvatljivom prijedlogu

Međutim, konzervativni austrijski čelnik dodao je da pregovori još traju.

“Nadam se da će nam biti predstavljen novi prijedlog, koji ćemo biti u mogućnosti prihvatiti”, rekao je Kurz.

Odlaskom neto-uplatiteljice Velike Britanije iz EU-a, proračun se smanjuje, a istodobno se pojavljuju novi prioriteti, poput migracija i klimatskih promjena.

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel sazvao je summit čelnika EU-a za 20. veljače, kako bi se dogovorio novi zajednički proračun za 2021–27. godinu.

Michel bi se sljedeći tjedan trebao sastati sa 16 čelnika zemalja i vlada, uključujući i Kurza, i s njima zasebno razgovarati na temu višegodišnjeg financijskog okvira.

balkans.aljazeera.net

tačno.net
Autor 2.2.2020. u 09:23

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija