Latinoamerička ljevica osudila ‘udar’ u Boliviji

Agencije
Autor/ica 11.11.2019. u 09:36

Latinoamerička ljevica osudila ‘udar’ u Boliviji

Foto: EPA-EFE

Predsjednik Evo Morales je u televizijskom obraćanju najavio ostavku, uslijed nemira u državi i pod pritiskom vojnog vrha.

Ljevičarski lideri latinoameričkih država osudili su u nedjelju “državni udar” u Boliviji, nakon što je predsjednik Evo Morales u televizijskom obraćanju najavio svoju ostavku, uslijed nemira u državi i pod pritiskom vojnog vrha.

On je rekao kako je poslao Parlamentu svoje pismo ostavke, koju su zatražili policija, vojska i opozicija, prenosi Hina svjretske agencije.

“Naša velika želja je povratak mira u društvo”, kazao je Morales, a ostavku je najavio i njegov potpredsjednik Alvaro Garcia Linera.

Moralesovu ostavku osudili su ljevičarski lideri Venecuele, Argentine i Meksika, dok je kubanska Vlada osudila “državni udar” u Boliviji i izrazila solidarnost s Moralesom.

“Desnica je ovim nasilnim i kukavičkim državnim udarom napala demokratiju u Boliviji. Osuđujemo udar”, napisao je kubanski predsjednik Miguel Diaz-Canel na Twitteru, pozvavši svijet da se “mobilizira za Evov život i slobodu”, prenosi Reuters.

Meksiko Moralesu nudi azil

Meksički predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador rekao je kako njegova država “prepoznaje odgovoran odnos predsjednika Moralesa, koji je podnio ostavku radije nego da ljude izloži nasilju”.

Meksiko je objavio da će Moralesu ponuditi azil ako ga on zatraži.

Argentinski izabrani predsjednik Alberto Fernandez i njegov venecuelanski kolega Nicolas Maduro osudili su “udar” u Boliviji nakon ostavke Moralesa.

“Kategorički osuđujemo državni udar protiv našeg brata predsjednika Eva Moralesa”, napisao je Maduro na Twitteru.

Ljevičar Fernandez, koji je pobijedio na argentinskim izborima 27. oktobra, ocijenio je kako je “državni udar u Boliviji rezultat zajedničke akcije nasilnih civilnih grupa, podijeljenosti policije i pasivnosti vojske”.

Ranije u nedjelju je vrhovni komandant oružanih snaga u Boliviji zatražio od Moralesa da odstupi kako bi se osigurala stabilnost u državi.

“Nakon unutrašnje analize situacije, tražimo od predsjednika države da odustane od svog predsjedničkog mandata te time omogući da se vrati mir i održi stabilnost, za dobrobit Bolivije“, rekao je novinarima komandant oružanih snaga Williams Kaliman.

‘Jasna manipulacija’ na izborima

Nešto kasnije Morales je dao ostavku.

Kaliman je svoj poziv uputio nekoliko sati nakon što je Morales pristao na održavanje novih predsjedničkih izbora, pošto je Organizacija američkih država (OAS), koja je posmatrala izbore održane 20. oktobra, utvrdila “jasnu manipulaciju”.

Sporna pobjeda Moralesa na tim izborima potakla je proteste širom države.

U nijma je poginulo troje, a povrijeđeno je više od 300 osoba.

Vođa protesta Luis Fernando Camacho, koji je postao simbolom opozicije, rekao je kako je revizijom izbornih rezultata koje je proveo OAS jasno otkrivena izborna prevara.

AJB

Agencije
Autor/ica 11.11.2019. u 09:36