Lavrov: Povlačenje iz Sirije zavisi od situacije

tačno.net
Autor 30.6.2018. u 09:43

Lavrov: Povlačenje iz Sirije zavisi od situacije

Foto: Reuters

Moskva ne postavlja “vještačke vremenske rokove“ za povlačenje svojih trupa iz Sirije, jer taj proces zavisi od situacije na terenu, rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, prenose agencije.

“Mi ne volimo vještačke rokove. Dosljedno smanjujemo svoje vojno prisustvo u Siriji. Posljednji put smo ga smanjili prije nekoliko dana“, rekao je Lavrov.

Prema njegovim riječima, ruski predsjednik Vladimir Putin je, s tim u vezi, spomenuo kako je nešto više od hiljadu vojnika vraćeno u Rusiju, kao i neki avioni i druga oprema.

“Povlačenje ruskih snaga zavisi od situacije na terenu“, istakao je šef ruske diplomatije, prenosi Tass.

Ostaci ISIL-a

Lavrov je naveo i kako je Rusija, zajedno sa sirijskom vojskom i “patriotskom opozicijom“, uspjela spriječiti oružanu grupu Islamska država Irak i Levant (ISIL) da sprovede svoje planove o osnivanju halifata.

“Međutim, neki ostaci ISIL-a su i dalje tamo, Jabhat al-Nusra je i dalje tamo. Oni sada onemogućavaju punu primjenu dogovora o zoni deeskalacije u južnoj Siriji“, rekao je ruski ministar.

On je dodao kako Rusija u Siriji raspolaže sa dvije lokacije gdje su njeni brodovi i avioni stacionirani i mogli bi se korisno upotrebljavati još neko vrijeme.

Putin je dan ranije izjavio kako je Rusija povukla 13 vojnih aviona, 14 helikoptera i 1.140 vojnika iz Sirije samo u proteklih nekoliko dana.

balkans.aljazeera.net

tačno.net
Autor 30.6.2018. u 09:43