Lavrov: Prijetnje i uvrede između SAD-a i Sjeverne Koreje ne donose ništa dobro

tačno.net
Autor/ica 8.11.2017. u 09:00

Lavrov: Prijetnje i uvrede između SAD-a i Sjeverne Koreje ne donose ništa dobro

Razmjena prijetnji i uvreda između SAD i Sjeverne Koreje neće donijeti ništa dobro i postoji protreba za nastavkom razgovora, izjavio je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Lavrov je komentarisao izjave američkog predsjednika Donalda Trumpa u Južnoj Koreji i naglasio da je Rusija više puta iznijela svoj stav o tome.

“Više puta smo iznosili svoje stavove o tome. Razmjena prijetnji, čak i uvreda, neće donijeti ništa dobro, a bilo ih je na obje strane”, rekao je Lavrov.

Ruski ministar je dodao da postoji potreba da se “sjedne i saglasi” i napomenuo da postoji prijedlog Kine i Rusije, koje su ubijeđene da mirno rješenje nema alternativu.

“Sigurnosnim pitanjima treba pristupiti bistre glave, umjesto upotrebe emocija. Ta igra je previše opasna”, rekao je ruski diplomata.

Lavrov je napomenuo da se već pozivao na riječi američkog sekretara odbrane Jamesa Matisa, koji je ljetos izjavio da bi, u slučaju vojnog sukoba, došlo do katastrofe sa desetinama hiljada žrtava, dok su posljednje procjene da bi bilo i do nekoliko miliona žrtava, prenosi TASS.

Ruski ministar je dodao da ne isključuje mogućnost da će se u Da Nangu u Vijetnamu sastati sa državnim sekretarom SAD Rexom Tillersonom, kada američki diplomata stigne u vijetnamski grad, zajedno sa američkim predsjednikom.

Trump je ranije rekao članovima južnokorejskog parlamenta da SAD daje prednost “uspostavljanju mira snagom” i dodao da međunarodna zajednica “ne može tolerisati režim koji joj prijeti nuklearnim razaranjem”.

klix.ba

tačno.net
Autor/ica 8.11.2017. u 09:00