Lavrov: SAD i EU koriste Ukrajinu kao pijuna protiv Rusije

tačno.net
Autor/ica 24.4.2014. u 11:29

Lavrov: SAD i EU koriste Ukrajinu kao pijuna protiv Rusije

“U Ukrajini su SAD i EU pokušali izvesti novu ‘revoluciju boja’, operaciju promjene režima protivno ustavu”, kazao je ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov na Institutu za međunarodne odnose (MGIMO)

MOSKVA – Moskva je u četvrtak optužila SAD i Europsku uniju da su u Ukrajini pokušali izazvati revoluciju i iskoristiti Kijev kao “pijuna u geopolitičkoj igri” protiv Rusije.

“U Ukrajini su SAD i EU pokušali izvesti novu ‘revoluciju boja’, operaciju promjene režima protivno ustavu”, kazao je ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov na Institutu za međunarodne odnose (MGIMO).

Moskva naziva “revolucijom boja” promjene vlasti poput “narančaste revolucije” 2004. u Ukrajini ili “revoluciju ruža” 2003. u Gruziji, optužujući Zapad za njihovo izazivanje u bivšim sovjetskim republikama.

Lavrov je kazao da se “naši zapadni partneri, posebice SAD, pokušavaju postaviti kao pobjednici Hladnog rata”, pokušavajući izostaviti Rusiju iz europskih poslova, a također pokušavaju raditi stvari koje su suprotne interesima Rusije.

Također je optužio SAD i Europu za histeričnu proturusku propagandu prije događanja u Ukrajini i pokušaje svim sredstvima da ocrne Zimske olimpijske igre u Sočiju.

Američki predsjednik Barack Obama optužio je u četvrtak Rusiju da ne poštuje međunarodni sporazum iz Ženeve o smanjenju napetosti u Ukrajini te zaprijetio novim sankcijama.

“Do sada nismo vidjeli da poštuju niti duh niti slovo ženevskog sporazuma”, izjavio je Obama u Tokiju gdje se nalazi u državnom posjetu svom azijskom savezniku. Ovo je prva njegova izjava na tu temu od iznenadnog kompromisa koji su prošli četvrtak postigli SAD, EU, Rusija i Ukrajina.

Sporazum iz Ženeve prvenstveno predviđa razoružavanje svih nelegalnih skupina i evakuaciju zauzetih objekata u Ukrajini, što je tek nakratko ublažilo napetosti između Zapada i Rusije.

“I dalje gledamo kako naoružani nasilnici zauzimaju objekte, uznemiruju ljude koji se s njima ne slažu, destabiliziraju regiju, a nismo vidjeli da ih Rusija pokušava u tome obeshrabriti”, izjavio je Obama.

Dodao je da će biti “novih posljedica i novih sankcija” ukoliko Rusija nastavi ignorirati sporazum iz Ženeve i ne počne djelovati “promišljenije”.

Ponovio je da “nema vojnog rješenja za ukrajinski problem” i istanuo da će SAD neumorno raditi “kako bi se to pitanje riješilo na diplomatski način”.

Također je pohvalio način na koji se do sada postavlja Kijev i podsjetio da su ukrajinske vlasti donijele zakon o amnestiji i ponudile široku lepezu reformi glede ustava.

Ukrajina je, naime, rusofonskim regijama na istoku obećala “decentralizaciju” koja bi im omogućila određene povlastice i poseban status ruskog jezika.

Osvrnuo se i na kompromisni sporazum postignut prošli četvrtak u Ženevi o ublažavanju ukrajinske krize i kazao da Rusija očekuje da se taj sporazum u bliskoj budućnosti počne primjenjivati u praksi.

Novi list

tačno.net
Autor/ica 24.4.2014. u 11:29