Legendarni antifašista Don Andrea Gallo: Svećenike bih protjerao iz Vatikana, kad bih bio novi papa

tačno.net
Autor 12.3.2013. u 20:52

Don Andrea Gallo svećenik je koji je često proglašavan “nepodobnim” jer su njegovi postupci i izjave “neprimjereni” za Crkvu i zato jer su njegovi stavovi, čini se, ipak previše proaktivni za religijsku organizaciju koja upravo bira svog novog vrhovnog poglavara.

Ovaj se “svećenik pločnika”, kako sam sebe voli nazivati, nedavno pojavio u svim svjetskim medijima nakon što je zaključio da bi idući papa trebao biti gay. Don Gallo pravi je borac za prava pripadnika LGBT zajednice, a u svojem je posljednjem očitovanju po tom pitanju izjavio: “Homoseksualni papa bi bio prekrasan odabir. Postoji jednakost među svom božjom djecom. To bi trebala biti srž svake propovijedi – svi smo mi božji sinovi i kćeri. Homoseksualni bi svećenik trebao moći izraziti svoju seksualnost, inače se to potiskivanjem pretvara u pedofiliju”.

U istom je tom intervjuu za talijanski Radio 24 Gallo ispričao i kako ga je jedan biskup pokušao silovati dok je bio mladi svećenik, a kad su ga upitali što bi napravio da postane novi papa odgovorio je: “Sve bih svećenike protjerao iz Vatikana i preselio vjeru na ulice. Tamo valja propovijedati”.

Osim toga, on bi dozvolio ženama da budu svećenice, pobornik je uvođenja spolnog odgoja u škole, a što se njega tiče upotreba kontracepcije osobni je izbor:

“Ono što raste u majčinoj utrobi treba biti njezin izbor. To su odgovornosti roditeljstva. Kondome bi trebalo dijeliti čak i u katoličkim školama, umjesto da nam vid zamućuju mizoginija i tabui”, objasnio je. Također, ovaj je “buntovni” svećenik svojedobno pušio marihuanu ispred gradske vijećnice u Genovi kako bi prosvjedovao protiv zakona o lakim drogama, a osnivač je i tamošnjeg rehabilitacijskog centra za ovisnike.

U dobio od 84 godine Gallo, često nazivan komunističkim svećenikom (prošle je godine na obilježavanju 42. godine postojanja zajednice San Benedetto al Porto u Genovi, zajedno s vjernicima, otpjevao “Bella Ciao”), prije dva dana održao je misu zadušnicu za Huga Chaveza, a aktivan je i na Twitteru gdje mu često pristižu poruke podrške. Jedan je korisnik nedavno napisao: “Samo godina dana s Gallom na čelu Crkve bila bi dovoljna da sve dođe na svoje mjesto”.

S obzirom na sve navedeno i općenito crkvene stavove koji se izrazito kose s Gallovima, takvom se scenariju ne možemo nadati. Unatoč tome, on će i dalje pokušavati propovjedati ono u što vjeruje, u “Crkvu siromašnih i za siromašne”.

“Danas Crkva više ne predstavlja ono što bi trebala jer je preuzela dominantnu ulogu u društvu i na poziciji je iznimne moći. Crkveni je vrh toga svjestan, ali o tome šuti. Na taj način Crkva je napustila svoja proročanstva i zaboravila na suberzivnu snagu Evanđelja”, objasnio je u jednom od nedavnih intervjua.

tačno.net
Autor 12.3.2013. u 20:52