Libanska vojska će se suočiti sa svakom ‘izraelskom agresijom’

tačno.net
Autor 20.2.2018. u 09:38

Libanska vojska će se suočiti sa svakom ‘izraelskom agresijom’

Foto: EPA

Libanska vojska iskoristit će sva dostupna sredstva kako bi se suočila s bilo kojom potencijalnom “izraelskom agresijom” bez obzira na cijenu, izjavio je komandant oružanih snaga Joseph Aounu.

“Ponovno potvrđujem naše kategoričko odbijanje izraelskoga neprijatelja koji krši libansku suverenost i sveto pravo da iskoristi sve svoje ekonomske resurse”, naveo je general Aounu na Twitteru.

“Vojska neće štedjeti bilo koju metodu koja bi bila u stanju suočiti se s izraelskom agresijom.”

Američke diplomate nedavno su posredovale između dvije zemlje, nakon napetosti zbog pograničnog zida kojeg Izrael gradi te zbog odluke Libana da istražuje energetske izvore u blizini spornih voda.

‘Nećemo prihvatiti agresiju’

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu upozorio je prije dva dana, na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji, da će Izrael djelovati protiv Irana i njegovih saveznika na Bliskom istoku, na šta je tada reagirao libanski ministar odbrane Jakub Saraf.

On je, na istom skupu, rekao da je njegova zemlja spremna braniti se ako Izrael napadne libansku teritoriju, prenio je AP.

“Izraelski dron mi je nad glavom u proteklih 15 godina, ali moja zemlja nema ratoborne namjere ni protiv koga. Ipak, branit ćemo se. Mi jesmo za mir, ali nećemo trpjeti nikakve prijetnje i nećemo prihvatiti nikakvu agresiju”, kazao je Saraf u nedjelju učesnicima konferencije u Minhenu.

balkans.aljazeera.net

tačno.net
Autor 20.2.2018. u 09:38

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija