Liberija zatvorila škole, američki volonteri odlaze zbog smrtonosne ebole

tačno.net
Autor 31.7.2014. u 10:19

Liberija zatvorila škole, američki volonteri odlaze zbog smrtonosne ebole

Foto: Reuters

Liberija je odlučila “bez iznimke” zatvoriti svoje škole pokušavajući zaustaviti širenje epidemije koja hara u toj i u susjednim zemljama na zapadu Afrike, rekla je u srijedu liberijska predsjednica Ellen Sirleaf Johnson.

“Sve škole odreda moraju poštovati odluku o zatvaranju dok se očekuju nove smjernice ministarstva prosvjete”, rekla je predsjednica u govoru na nacionalnoj televiziji.

“Sve tržnice na područjima uz granicu” sa Sijera Leoneom, Gvinejom i Obalom Bjelokosti također su primile “naredbu da zatvore do drukčije odluke”, dodala je.

Usto je najavila da će Liberija, gdje je od ebole već umrlo 129 ljudi od 249 zaraženih, izdvojiti 5 milijuna dolara (više od 3,7 mulijuna eura) kao “početni doprinos” u regionalnoj borbi s ebolom. Liberija graniči s dvjema najteže pogođenim zemljama, Gvinejom i Sijera Leoneom.

Epidemija je izbila početkom godine u Gvineji nakon čega se proširila u Liberiju i u Sijera Leone, tri susjedne zemlje koje su do 23. srpnja zabilježile 1201 oboljelu osobu među kojima je su umrle 672, navodi se u zadnjem izvješću Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Američka volonterska udruga Mirovni korpus (Peace Corps) objavila je u srijedu da se povlači iz Liberije, Sijera Leonea i Gvineje zbog epidemije virusa ebole koji se širi zemljama zapadne Afrike.

Američka agencija dodaje u priopćenju da je to “privremena” odluka i da će “naknadno obavijestiti kada će se vratiti” u te tri zemlje gdje ima 340 volontera.

Organizacija Liječnici bez granica upozorila je da je virus sada “izvan kontrole” i da postoji “stvarna opasnost od njegova širenja u druge zemlje”.

novilist.hr

tačno.net
Autor 31.7.2014. u 10:19