Libija: Širi se teritorija pod kontrolom IDIL-a

tačno.net
Autor 11.3.2016. u 11:06

Libija: Širi se teritorija pod kontrolom IDIL-a

Militantna organizacija “Islamska država Irak i Levant” (IDIL) koristi politički i bezbjednosni vakuum u Libiji gdje je značajno proširila svoju teritoriju, objavili su stručnjaci UN.

U izvještaju stručnjaka koji nadgledaju sprovođenje sankcija protiv Libije se navodi da je militantna islamistička grupa uspješno regrutovala marginalizovane zajednice u gradu Sirte, koji se nalazi pod njenom kontrolom.

Takođe je povećala i operativni kapacitet u gradu Sabrata i Tripoliju kroz lokalnu regrutaciju, pojačanu stranim borcima, potvrdili su stručnjaci UN, prenosi AP.

“Iako IDIL trenutno ne ostvaruje direktan prihod od eksploatacije nafte u Libiji, napadi islamista na naftna postrojenja u ozbiljno ugrožavaju ekonomsku stabilnost zemlje.

Libijci sve više postaju žrtve ove brutalne terorističke grupe, što je kulminiralo sa nekoliko masovnih ubistava”, navodi se u ovom izvještaju.

Eksperti tvrde da je Libija postala sve privlačnija za strane borce i njihovo prisustvo na jugu ” što ukazuje na regionalne dimenzije sukoba”.

Zemlje u regionu pružaju političku podršku – a možda i više – različitim grupama, čime se dodatno podstiče nastavak borbi.

RSE

Tagovi:
tačno.net
Autor 11.3.2016. u 11:06