Lider jedinice ukrajinskih dobrovoljaca najavljuje upade u Rusiju

tačno.net
Autor/ica 3.11.2014. u 10:47

Lider jedinice ukrajinskih dobrovoljaca najavljuje upade u Rusiju

Lider jednog od ukrajinskih dobrovoljačkih jedinica Yury Bereza, koji je sada i poslanik u Vrhovnoj Radi, rekao je sinoć tokom gostovanja na državnoj televizijskoj stanici da su bataljoni spremni za “upad u Rusiju”.

On je govorio i o namjeri za izvršenje terorističkih djela, nakon čega ga je prekinuo voditelj emisije.

“Govorim u ime dobrovoljačkih bataljona, jer imam više informacija. Nismo spremni samo da branimo Ukrajinu, već i da napadnemo Rusku Federaciju, da sa izviđačkim odredima pripremamo sabotažu i uđemo na teritoriju te zemlje”, izjavio je lider dobrovoljačke jedinice “Dnjepr 1” Bereza.

On je postao i poslanik u Vrhovnoj Radi nakon nedavno održanih izbora u Ukrajini.

Bereza je nedavno bio na meti kritika, nakon što su se pojavili izvještaji da je pobjegao sa poprišta bitke nedaleko od grada Ilovajska na istoku Ukrajine, gdje je ostavio svoje saborce koji su ostali u okruženju profederalnih snaga.

Berezin dobrovoljački bataljon jedan je od nekoliko desetina koji su formirani u Ukrajini.

U nedavnom izvještaju UN o situaciji sa ljudskim pravima u Ukrajini od 18. augusta do 16. septembra, ovi bataljoni, poput “Dnjepra 1” optuženi su za kršenje međunarodnog prava.

UN u svom izvještaju pominje da postoje dokazi o “batinjanju, izgladnjivanju i nedostatku medicinske pomoći”. Svjetska organizacija je izrazila zabrinutost zbog “prisilnih otmica, arbitražnog hapšenja i lošeg postupanja za koje su navodno odgovorni pripadnici ukrajinskih dobrovoljačkih bataljona.

“Vlada mora da ima veću kontrolu nad svojim snagama, uključujući dobrovoljačke bataljone i da osigura da se obezbjedi odgovornost za bilo kakva kršenja i zločine koje počine njihovi pripadnici”, ističe se u izvještaju UN.

klix.ba

tačno.net
Autor/ica 3.11.2014. u 10:47