Lider Katalonije proglasio pobedu, španske vlasti ne priznaju referendum

tačno.net
Autor 2.10.2017. u 09:32

Lider Katalonije proglasio pobedu, španske vlasti ne priznaju referendum

Glasanje na referendumu u Kataloniji koji su španski državni organi proglasili nelegalnim okonačno je, a katalonske vlasti su saopštile da je Katalonija glasala za nezavisnost.

Portparol regionalne vlade Katalonije Žordi Turul je rekao novinarima da je 90 odsto od 2,26 miliona Katalonaca koji su glasali u nedelju, zaokružilo “Da” na glasačkim listićima, za nezavisnost.

Rekao je da je skoro osam odsto birača odbacila nezavisnost, a ostatak glasačkih listića je bilo prazno ili nevažeće. Dodao je je da se prebrojava još 15.000 glasačkih listića.

Katalonski lider Karlos Pudždemont rekao je u televizijskom obraćanju da “imamo pravo na nezavisnu državu, u formi republike”.

Katalonska nacionalna skupština pozvala je građane da ne napuštaju biračka mesta dok god se ne završi brojanje glasova.

Prethodno su glasačke kutije odnete su na tajne lokacije na prebrojavanje, a katalonska vlada najavila je da će tužiti Madrid pred međunarodnim sudovima zbog policijskog nasilja.

Najmanje 840 osoba povređeno je u sukobima policije i demonstranta u pokušaju španskih vlasti da spreče održavanje referenduma o nezavisnosti Katalonije.

Španski premijer Marijan Rahoj, borac protiv katalonske autonomije i referenduma o nezavisnosti, nije se oglašavao do konačanja glasanja, a onda se pojavio i poručio da “nikakv referendum nije održan u Kataloniji”.

Rekao je i da velika većina Katalanaca nije željela da učestvuje u današnejm referendumu i da su se pridržavali zakona, dodajući da se nada da će katalonski lideri odustati od separtističkih ciljeva i vratiti se u političku normalu.

Više na RSE

tačno.net
Autor 2.10.2017. u 09:32