Lideri EU usaglasili poziciju u pregovorima sa Turskom

tačno.net
Autor 18.3.2016. u 10:52

Lideri EU usaglasili poziciju u pregovorima sa Turskom

Lideri Evropske unije usaglasili su u Briselu zajedničku poziciju u razgovorima sa Turskom u pokušaju da postignu dogovor o izbegličkoj krizi, izjavio je premijer Luksemburga Havier Betel, prenosi BBC.

Glavno rešenje tog predloga je da sve izbeglice koje putuju u Grčku iz Turske budu vraćene nazad, rekao je Betel.

Zauzvrat Evropska unija bi Turskoj mogla ponuditi finansijsku pomoć i bezvizni režim za putovanje njenih građana u zemlje Šengena.

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da Turska mora ispuniti međunarodne standarde zaštite svih izbeglica i migranata.

“Razgovori se odvijaju u konstruktivnoj atmosferi. Svesni smo da moramo učiniti sve kako bismo postigli sporazum sa Turskom. Jasno je da mora biti usvojeno i primenjeno nekoliko pravnih preduslova da bi do toga došlo. I mi smo tome posvećeni”, poručila je Merkel u Briselu.

Prema njenim rečima, legalno naseljavanje građana Sirije iz Turske u države EU moglo bi otpočeti pošto prve izbeglice i migranti budu vraćeni iz Grčke.

Dodala je, međutim, da Evropska unija mora biti spremna da počne da vraća izbeglice iz Grčke u Tursku kako bi se izbeglo stvaranja izbegličkog talasa pre nego što počne primena novog sistema.

Novi predlozi izazvali su sumnje pojednih evropskih zvaničnika. Tako je litvanska predsednica Dali Gribauskajte rekla da je plan o vraćanju ljudi u Tursku na “ivici međunarodnog prava” i teško primenjivo rešenje.

U vreme sastanka u Briselu turski premijer Ahmet Davutoglu istupio je sa porukom da Turska neće prihvatiti da postane “bilo kakav vid zatvora za izbeglice”.

“Ukoliko je to i dalje prihvatljivo, Turska će u Evropu poslati jednu izbeglicu u zamenu za prihvat jedne izbeglice koja je tamo stigla nelegalnim putem. Tako Turska neće postati sabirni centar za migrante”, poručio je Davutoglu.

Zbog rastućih sumnji u legalnost ovog plana, lideri EU razmatraju da pruže uveravanja da će svaka osoba koja je zatražila azil o tome dati pun iskaz u Grčkoj, rečeno je BBC-ju u Briselu.

Fransoa Oland poručio je da nije optimista.

„Ne mogu obećati pozitivan ishod, rešenje koje bi bilo od koristi za izbeglice, Evropu i Tursku“, rekao je Oland.

Od januara 2015. milion izbeglica i migranata ušlo je u Evropsku uniju brodićima, putujući iz Turske u Grčku. Ove godine pristiglo ih je 132.000. Desetine hiljada trenutno ih je zaglavljeno u Grčkoj zbog blokade balkanske rute.

Načelna ponuda EU upućena Turskoj je da za svakog sirijskog izbeglicu koji je vraćen u Tursku, drugi Sirijac bude naseljen u Evropsku uniju.

Zauzvrat, EU je predložila udvostručenje novčane pomoći Turskoj, novi zamajac u pregovorima o članstvu Turske u EU i bezvizni režim za putovanje turskih građana u zemlje EU koje su u sistemu Šengena.

tačno.net
Autor 18.3.2016. u 10:52

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija