Lieberman podržava stvaranje palestinske države

tačno.net
Autor 31.5.2016. u 10:00

Lieberman podržava stvaranje palestinske države

Novi izraelski ministar odbrane, lider ultranacionalističke stranke “Izrael naš dom” Avigdor Lieberman izjavio je, pošto je položio zakletvu u Knessetu, da podržava rješenje sukoba s Palestincima postojanjem dvije države, Izraela i Palestine.

U saopćenju novinarima nakon što je parlament odobrio njegovo postavljenje, Lieberman je rekao da podržava rješenje “dvije države za dva naroda”.

Lieberman živi u jevrejskom naselju na okupiranoj Zapadnoj obali i jedan je od najkontroverznijih izraelskih političara. On je poznat po ostrašćenim izjavama o Palestincima i izraelskoj arapskoj manjini, čiji je transfer na Zapadnu obalu svojevremeno predlagao.

Pošto je Lieberman položio zakletvu, izraelski premijer Benjamin Netanyahu je rekao da inicijativa arapskih zemalja iz 2002. godine, u kojoj se obećava mir i normalizacija odnosa s Izraelom u zamjenu za osnivanje palestinske države, “uključuje pozitivne elemente koji mogu doprinijeti oživljavanju konstruktivnih pregovora sa Palestincima”.

Netanyahu je najavio da je Izrael “voljan da pregovora sa arapskim državama uz reviziju te inicijative, kako bi odrazila dramatične promjene u regionu od kako je predstavljena, što uključuje cilj dvije države za dva naroda”.

RSE

tačno.net
Autor 31.5.2016. u 10:00

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija