Ljevičar Lopez Obrador novi predsjednik Meksika

tačno.net
Autor/ica 2.7.2018. u 09:21

Ljevičar Lopez Obrador novi predsjednik Meksika

Levičar Andres Manuel Lopez Obrador (Andres Manuel Lopes Obrador), bivši gradonačelnik Mexico Cityja, proglasio je u ponedjeljak pobjedu na opštim izborima u Meksiku i pozvao je na pomirenje poslije “historijskog dana”.

Lopez Obrador najavio je da dolazi vrijeme korjenitih promjena, ali da će pojedinačna prava i imovina biti garantovani. Ljevičar je obećao da će poštovati autonomiju Banke Meksika, navodeći da će njegova vlada održati finansijsku i fiskalnu disciplinu.

On je rekao da će svi ugovori o energetskoj reformi biti pregledani zbog eventualne korupcije ili nezakonitosti, ali da neće biti konfiskacije ili ekspropijacije imovine.

Lopez Obrador se obratio biračima nedugo nakon zatvaranja birališta i rekao je da poslije preliminarnog glasanja vodi sa preko 50 posto glasova, što nije zabilježeno u Meksiku posljednjih godina.

Predsjednik Enrique Pena Nieto (Enrike Penja Nijeto) je u televizijskom obraćanju čestitao Lopezu Obradoru pobjedu.

Milioni običnih Meksikanaca ljuti su na predsjednika Nietu i njegovu administraciju, prije svega zbog lošeg stanja ekonomije i rasprostranjenosti korupcije, kriminala i nekažnjivosti.

Predsjednik Meksika bira se na period od šest godina, a na dužnost će stupiti 1. decembra. Neće imati pravo ponovog kandidovanja na izborima 2024. godine.

Pravo glasa imalo je 88 miliona birača, a na prethodnim predsjedničkim izborima 2012. godine glasalo je nešto više od 50 miliona Meksikanaca.

RSE

tačno.net
Autor/ica 2.7.2018. u 09:21