Ljutnja na Obamu, čekanje na Trumpa

Ešref Zaimbegović
Autor/ica 28.12.2016. u 09:34

Ljutnja na Obamu, čekanje na Trumpa

Foto REUTERS

Izrael reaguje ljutito na rezoluciju UN koja osuđuje izgradnju naselja u palestinskoj oblasti. Desničarsko konzervativna vlada nada se promjeni u bliskoistočnoj politici SAD po dolasku Trumpa.

Piše: Christoph Titz
Preveo i uredio: Ešref Zaimbegović

Zbog jedne rezolucije UN koja je kritična prema Izraelu diplomatski odnosi između vlade SAD i Izraela bliže se najnižoj tački.

Izrael prebacuje SAD odgovornost za tekst rezolucije koja oštro kritikuje izraelsku gradnju naselja. Vlada Benjamina Netanyahua najavljuje da će bez obzira na osudu Savjeta bezbjednosti UN nastaviti izgradnju naselja na palestinskoj oblasti.

Rezolucija od 23. decembra oštro je formulisana. Izraelska gradnja naselja u okupiranom Zapadnom Jordanu i istočnom Jerusalemu su “besramna je povreda međunarodnog prava” i “velika prepreka” za mir na Bliskom istoku i za projekat “Dvije države”. Ona nema “nikakvu pravnu osnovu” navodi se u dokumentu. 

SAD: Izrael se mora odlučiti između “izgradnje i podjele”

Rezoluciju je prvo predložio član Savjeta bezbjednosti Egipat. Prije usaglašavanja tekst je objavljen. Nakon toga premijer Izraela Netanyahu je zahtjevao da SAD ovaj, za Izrael “neprijateljski tekst” spriječe vetom u Savjetu bezbjednosti. Pošto američka vlada na ovo nije pristala Netanyahu se očigledno okrenuo budućem predsjedniku Donaldu Trumpu, koji 20. januara preuzima poziciju predsjednika od Baracka Obame.

Trump je telefonirao i zahtijevao od egipatskog vojnog vlastodržca Abdel Fattah el-Sisija da povuče spornu rezoluciju. Sisi je poslušao i Egipat je povukao svoj prijedlog. Međutim, uskočila je Malezija i drugi članovi Savjeta bezbjednosti i predložili su ponovo nepromjenjeni tekst. On je prihvačen jedan dan prije Božiča sa 14 glasova za i nijednim protiv. Vlada Obame se suzdržala.

Za vrijeme diskusije oko rezolucije 2334 Savjeta bezbjednosti odlazeća američka ambasadorka u UN Samantha Power objasnila je motivaciju za njihov stav: Savjet bezbjednosti je i do sada često pristrano osuđivao Izrael i Obamina vlada nije podržavala neke formulacije. Međutim, rezolucija 2334 predstavlja činjenice “takvim kakve jesu”. Vlada Netanyahua produžuju izgradnju naselja ali se istovremeno izjašnjava da i dalje želi rješenje sa dvije države. Oba cilja istovremeno nisu “kompatibilni” kaže Power. Izrael se mora “odlučiti između naselja i podjele”.

Izrael će nastaviti izgradnju naselja

Ljutita reakcija Izraela brzo je uslijedila: ambasadori 14 država koji su glasali za rezoluciju pozvani su u izraelsko ministarstvo vanjskih poslova. U nedjelju je Netanyahu zamolio odlazećeg ambasadora SAD Daniela B. Shapiroa za razgovor. Prema CNN poslovni odnosi sa dvanaest zemalja koje su glasale za su privremeno ograničeni.

Početkom sedmice otišao je Izrael još dalje: tvrde da Egipat nije pripremio tekst rezolucije. Ona je većim dijelom napisana u Bijeloj kući u Vašingtonu i orkestrirana od Obamine vlade. Za to imamo “čvrste dokaze”, rekao je jedan glasnogovornik izraelske vlade američkoj stanici Fox News. Izraelski ambasador u SAD je u razgovoru sa CNN prijetio da će dokazi biti predani Trumpovoj administraciji, piše britanski “Guardian”.

Osim toga izraelska vlada objavila je da nastavlja izgradnju 600 stanova u prvobitno palestinskom istočnom Jerusalemu. To su prvi od ukupno 5600 novih stambenih jedinica rekao je jedan visoko rangirani saradnik jerusalemske gradske uprave za “New York Times”.

Ono što se već naslućuje kroz ove diplomatske čarke u sjedištu UN jeste radikalna izmjena kursa u američkoj bliskoistočnoj politici pod budućim predsjednikom Donaldom Trumpom.

Trump želi revidirati Obaminu bliskoistočnu politiku

Do sada su SAD uvijek insistirale na rješenju sa dvije države i odbijale su izgradnju izraelskih naselja. Već u predizbornoj kampanji postalo je jasno da bi Trump i njegov tim mogli odustati od ovih pozicija.

Svojim pozivom Sisiju u ime Izraela pokrenuo je Trump ovaj zaokret i prije nego što je preuzeo dužnost. Kao i prije kad Trumpu nešto ne uspije on i sada nakon usvajanja rezolucije 2334  počinje vrijeđati. Ovoga puta cilj su UN. UN ima veliki potencijal ali trenutno sjedište UN je samo “klub” u kome prisutni sjede i  uživaju.

Pored takvih ispada realna bliskoistočna politika SAD ubuduće će biti bliže orijentirana na desničarsko konzervativnu vladu Izraela. Ambasador SAD u Izraelu treba da bude David Friedman, dosadašnji Trumpov advokat i predsjednik cionističke lobističke organizacije American Friends of Bet El Yeshiva. O tome je početkom decembra izvjestio “Washington Post”. Friedman je nazvao Jerusalem “vječnim glavnim gradom” Izraela i nedjeljivim. To da i Palestinci posmatraju Jerusalem kao svoj glavni grad izgleda svejedno.

Friedman je u predizbornoj kampanji savjetovao Trumpa o bliskoistočnim pitanjima. Nako što ga je Trump zvanično predložio za budućeg ambasadora izazvao je Friedman jednom svojom izjavom oduševljenje kod izraelskih tvrdolinijaša a zaprepaštenje u svijetu: on bi htio da kao ambasador radi u Jerusalemu u tamošnjem američkom konzulatu. Ambasada u Tel Avivu nije pravo mjesto za ambasadora. To bi moglo dati ton za bliskoistočnu diplomatiju SAD koja će u budućnosti postati nediplomatskija.

spiegel.de

Ešref Zaimbegović
Autor/ica 28.12.2016. u 09:34