London: Aktivisti ambasadu Brazila gađali crvenom farbom

Agencije
Autor 13.8.2019. u 12:09

London: Aktivisti ambasadu Brazila gađali crvenom farbom

Foto: Reuters

Borci za zaštitu životne sredine protestovali protiv sječe šume u Amazonu.

Borci za zaštitu životne sredine bacali su danas crvenu farbu na ambasadu Brazila u Londonu, protestujući protiv štete koja se nanosi kišnim šumama Amazona i nad autohtonim narodima koji tamo žive.

Kako prenosi Reuters, dvojica aktivista iz grupe Pobuna izumiranja zalijepili su se za prozore ambasade, dok su se druga dvojica popela na staklenu nadstrešnicu iznad ulaza.

Na cijeloj fasadi se mogu vidjeti crveni otisci ruku i pruge crvene farbe i slogani kao što su “nema više domorodačke krvi” i “za divljinu”.

Pobuna izumiranja, koja je izazvala velike poremećaje u funkcionisanju centra Londona ranije ove godine, navodi da je cilj protesta da se ukaže na ugrožavanje ljudskih prava i ekocid koji je odobila vlada u Brazilu.

Porasla sječa brazilske prašume

Grupa je dodala da se protest u Londonu održava u isto vrijeme kad i marš domorodačkih žena u Brazilu, kao i da se slične akcije održavaju ispred brazilskih ambasada u Čileu, Portugalu, Francuskoj, Švicarskoj i Španiji.

U svijetu sve više raste zabrinutost zbog rastuće sječe šuma u brazilskom Amazonu.

Sječa brazilskih prašuma porasla je za 67 procenata u prvih sedam mjeseci ove godine, saopštila je ranije brazilska Agencija za istraživanje svemira, nakon čega se oglasila brazilska Vlada, tvrdeći da su te informacije nepouzdane i netačne.

Aljazeera Balkans

Agencije
Autor 13.8.2019. u 12:09