London, koji je postao utočište ruskih oligarha, traži od Pariza da odustane od isporuke Mistrala

tačno.net
Autor 23.7.2014. u 09:38

London, koji je postao utočište ruskih oligarha, traži od Pariza da odustane od isporuke Mistrala

Francuski ministar vanjskih poslova optužio je Britaniju za dvostruke standarde nakon što je London počeo vršiti pritisak na Pariz da se odustane od isporuke ratnog broda Mistral Rusiji, za kojeg je Rusija već platila. Iz Pariza poručuje kako bi London prije trebao “počistiti kod kuće” nego se upušta u ovakve kritike, referirajući se na činjenicu da je London već godinama glavno “utočište” za ruske oligarhe od kojih ima znatnu financijsku korist.

Naime, Rusija je prije izbijanja Ukrajinske krize od Francuske naručila dva nosača helikoptera tipa Mistral. Sada se od Pariza očekuje da isporuku prvog ili potpuno otkaže ili, u najmanju ruku, odgodi. Britanski premijer David Cameron ističe kako bi ovako nešto bilo “nezamislivo” u Britaniji.

Na ove prozivke francuski MVP Laurent Fabius odgovara: “Englezi tvrde kako se kod njih takvo što ne može desiti, ali poručujem svojim dragim britanskim prijateljima – porazgovarajmo o financijskom sektoru. Koliko ja znam popriličan broj ruskih oligarha se nalazi u Londonu”.

Podsjetimo, francuski predsjednik Francois Hollande rekao je u ponedjeljak kako će se isporuka Rusiji obaviti, unatoč sve većem pritisku iz Britanije i SAD-a. Prvi brod je gotovo kompletiran te bi trebao biti isporučen u listopadu.

“Rusi su platili. Zar bi mi sada trebali vratiti 1,1 milijardu eura zbog neisporuke? Trenutačno nisu uvedene sankcije koje bi spriječile ovu isporuku. Ugovor je potpisan u 2011., brod je skoro završen i trebao bi biti isporučen u listopadu”, komentirao je francuski predsjednik Hollande.

Ovaj, za mnoge kontroverzan, potez je ujedno i pokazatelj kako su ekonomski interesi često snažniji od političkih ambicija. Svakako se radi o potezu bez presedana jer Francuska će ovime postati prva NATO članica koja naoružava Rusiju s ovakvom opremom. Dogovor je potpisan u lipnju 2011. između francuskog DCNS-a i ruske kompanije Rosoboronexport.

Francuski zastupnik Jean-Christophe Cambadélis rekao je jučer u razgovoru za medije: “Hollande neće popustiti. Dostaviti će prvi brod unatoč činjenici da se od njega traži da odustane. Ovo je lažna debata koju vode licemjeri. Kada vidite koliko je ruskih oligarha pronašlo utočište u Londonu, David Cameron bi trebao prvo počistiti u svom dvorištu”.

Američki predsjednik Barack Obama izrazio je zabrinutost zbog cijele situacije ističući kako bi “bilo bolje da Francuzi stisnu pauzu”. U ponedjeljak su iz američke Vlade poručili kako se i dalje protive ovoj isporuci.

Isporuka drugog broda trebala bi se desiti krajem iduće godine, Hollande ja pak rekao kako će ta isporuka ovisiti o “ruskom stavu”.

Za Francusku ovo jest važan ugovor, no jasno je kako ekonomski aspekt nije jedini – Hollande koristi ovu situaciju kako bi i domaćoj javnosti pokazao da je Pariz u stanju, bar ponekad, oduprijeti se američkom pritisku. Politički je za njega ovo bitan potez, naročito u trenutku kada naglo jačaju stranke, poput desničarskog Nacionalnog Fronta, koje pozivaju na potpunu reviziju odnosa prema SAD-u ističući kako je Francuska izgubila svoj suverenitet.

Što se pak tiče Londona, francuski MVP je u pravu – ruska oligarhija postala je bitna financijska komponenta u Londonu. Oligarsi već godinama “koloniziraju” luksuzne dijelove Londona, uključujući i anti i pro-Kremlj oligarhiju. Hoće li Britanija učiniti nešto da se zaustavi ovaj proces? Nipošto, od ruskih oligarha imaju veliku financijsku korist i magnitudu ove situacije nastoje jednostavno ne spominjati.

Unatoč velikim napetostima između Rusije i Zapada, činjenica je kako se od prošlog mjeseca oko 400 ruskih pripadnika mornarice nalazi u Francuskoj gdje prolaze obuku na brodu Mistral, koji je dobio naziv Vladivostok.

 

advance.hr

tačno.net
Autor 23.7.2014. u 09:38