London povukao obavještajce iz nekih zemalja nakon što su se Rusija i Kina domogle Snowdenovih dokumenata

tačno.net
Autor 14.6.2015. u 09:42

London povukao obavještajce iz nekih zemalja nakon što su se Rusija i Kina domogle Snowdenovih dokumenata

Foto: Reuters

Visoki dužnosnici britanske vlade i obavještajnih službi kazali su za dnevnik da su agenti morali biti povučeni iz neprijateljskih zemalja nakon što je Rusija bila u stanju dešifrirati više od milijun dosjea

Velika Britanija bila je primorana evakuirati obavještajne agente iz nekih zemalja nakon što su se Rusija i Kina domogle mase vrlo povjerljivih američkih dokumenata koje je odnio nekadašnji američki konzultant Edward Snowden, izvješćuje Sunday Times.

Visoki dužnosnici vlade i obavještajnih službi kazali su za dnevnik da su agenti morali biti povučeni iz neprijateljskih zemalja nakon što je Rusija bila u stanju dešifrirati više od milijun dosjea.

»Rusija i Kina imaju te informacije. To znači da su agenti morali biti povučeni te da je prekinuto naše skupljanje bitnih informacija«, izjavio je za Sunday Times izvor u Downing Streetu, u službi premijera Davida Camerona.

Drugi vladini izvori koje citira dnevnik potvrdili su da Kina ima također pristup dokumentima koji otkrivaju tehnike Velike Britanije i SAD-a za prikupljanje obavještajnih podataka što izaziva bojazan da su njihovi špijuni mogli biti identificirani.

Edward Snowden, nekadašnji konzultant CIA-e i Nacionalne agencije za američku sigurnost, sklonio se u Rusiji nakon što je tisku prenio ogromnu količinu tajnih dokumenata, a kako bi otkrio širinu američkih programa elektroničkog nadzora i zaštitio individualne slobode.

Snowden je kazao da nijedna obavještajna služba ne bi mogla dešifrirati dokumente koje je ponio sa sobom.

No, obavještajni izvor kazao je Sunday Timesu: »Znamo da Rusija i Kina imaju pristup Snowdenovim materijalima te da će ih proučavati godinama u potrazi za naznakama identifikacije potencijalnih meta«.

novilist.hr

tačno.net
Autor 14.6.2015. u 09:42