Luksemburg prva evropska zemlja koja legalizira proizvodnju i kupovinu kanabisa

buka
Autor/ica 13.8.2019. u 11:45

Luksemburg prva evropska zemlja koja legalizira proizvodnju i kupovinu kanabisa

Foto: Arhiva

Luksembrug je pozvao svoje susjede iz Evropske unije da ublaže zakone vezane za opojne droge nakon što je ministar zdravstva te države potvrdio planove da postanu prva evropska država koja će legalizirati proizvodnju i konzumiranje kanabisa.

– Ove politike, koje su trenutno sprovode, a koje postoje već 50 godina, očigledno ne funkcionišu. Zabranom svega samo smo privukli mlade ljude da to konzumiraju. Nadam se da ćemo svi imati otvoreniji stav prema drogama – kazao je luksemburški ministar Etienne Schneider.

Očekuje se da će punoljetni stanovnici te države moći kupovati kanabis u rekreativne svrhe za dvije godine. Država će regulisati proizvodnju i distribuciju kanabisa.

Krajem godine će biti predstavljen nacrt zakona sa više detalja o tipovima kanabisa koji će biti na prodaju i načinu njegovog oporezivanja, piše britanski Guardian.

Schneider je kazao da će zakonom najvjerovatnije biti zabranjeno osobama koji nisu državljani Luksemburga da kupuju kanabis kako bi se spriječio narko turizam. Najvjerovatnije će biti zabranjena i proizvodnja u privatnim kućama.

Maloljetnici između 12 i 17 godina neće biti kriminalizovani ako budu posjedovali pet i manje grama droga, ali će se za posjedovanja većih količina novčano kažnjavati visokim kaznama.

Luksemburg je već legalizirao upotrebu kanabisa u medicinske svrhe. Posjedovanje male količine kanabisa u rekreativne svrhe je također dekriminalizirano, ali je kupovina, prodaja i proizvodnja za sada nelegalna.

buka

buka
Autor/ica 13.8.2019. u 11:45