Maas: Auschwitz je njemačka vječna odgovornost

tačno.net
Autor 21.8.2018. u 09:31

Maas: Auschwitz je njemačka vječna odgovornost

Foto: EPA

Auschwitz nam je potreban jer njemačka odgovornost nikad ne prestaje, kazao je njemački ministar vanjskih poslova.

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas upozorio je u ponedjeljak, nakon posjete spomen području bivšeg nacističkog logora Auschwitz, na vječnu krivicu Njemačke zbog holokausta i potrebu očuvanja sjećanja na zločine iz nacionalsocijalizma.

“Nama je potrebno ovo mjesto jer njemačka odgovornost nikad ne prestaje”, rekao je Maas iz Socijaldemokratske partije Njemačke.

Maasa, koji je u više navrata u karijeri govorio kako je tragedija Auschwitza jedan od razloga zbog kojih se počeo baviti politikom, po spomen području je vodio preživjeli iz holokausta Marian Turski.

‘Pakao na zemlji’

Maas je prvi njemački ministar vanjskih poslova koji posjećuje Auschwitz nakon 26 godina, prenosi Hina.

“Pakao na zemlji, to je njemačka tvorevina zvana Auschwitz”, upisao je Maas u Knjigu sjećanja.

Maas je naglasio kako je potrebno održavati sjećanje na Holokaust, ali je odbacio zahtjev Njemačkog vijeća Jevreja, koji traže da posjeta Auschwitzu postane obveza za njemačke srednjoškolce.

Maas je pozvao na više građanske hrabrosti kad je riječ o borbi protiv radikalizma u društvu.

“Mislim da je glasnoća rasista i antisemita povezana s tišinom većine”, rekao je Maas.

Nakon posjeta Auschwitzu, Maas se susreo s poljskim kolegom Jacekom Czaputowiczem u nekoliko kilometara udaljenom franjevačkim samostanu, koji je posvećen poljskom svećeniku Maximilianu Kolbeu, koji je ubijen u Auschwitzu.

Czaputowicz nije Maasa pratio u Auschwitz, što se za dio njemačkih medija uklapa u novu politiku poljske Vlade, koja, nakon pobjede 2015. godije, pokušava postaviti nove naglaske kada je u pitanju odnos prema prošlosti.

Pitanje njemačkog plaćanja reparacija

Poljski ministar je naglasio kako njegova Vlada želi dalje raspravljati o pitanju reparacija iz Drugog svjetskog rata.

“Postoji jak osjećaj da je Poljska loše tretirana nakon Drugog svjetskog rata ako se u obzir uzme šteta koju je Poljska pretrpjela i koliku odštetu je u usporedbi s ostalim zemljama dobila”, rekao je Czaputowicz.

U Poljskoj se od dolaska desno-konzervativne stranke Pravo i pravda na vlast uvijek iznova ponavljaju zahtjevi za ponovnim pokretanjem pitanja njemačkog plaćanja reparacija.

balkans.aljazeera.net

tačno.net
Autor 21.8.2018. u 09:31