Maas: Nema dogovora o detaljima mirovne misije UN u Ukrajini

tačno.net
Autor/ica 12.6.2018. u 09:05

Maas: Nema dogovora o detaljima mirovne misije UN u Ukrajini

Ministri vanjskih poslova Rusije, Ukrajine, Njemačke i Francuske razgovarali su u Berlinu o primjeni sporazuma o prekidu vatre na istoku Ukrajine, ali nisu postigli dogovor o detaljima mirovne misije Ujedinjenih nacija (UN), rekao je njemački šef diplomatije Heiko Maas (Mas).

Maas je izjavio da se Ukrajina i Rusija principijelno slažu u vezi sa mirovnom misijom UN-a, ali da se njihove ideje o realizaciji operacije i dalje “veoma razlikuju”.

“Kada je riječ o parametrima moguće misije UN-a na istoku Ukrajine, dogovorili smo se zatražiti od svojih političkih direktora da nastave pregovore ne o tome da li nego kako da se misija sprovede i da se diskusije održe u narednim sedmicama”, rekao je Maas.

Ovo je bio prvi sastanak ministara vanjskih poslova četiri zemlje od februara 2017. godine, iako su sastanci zvaničnika nižeg ranga održavani redovno u prethodne četiri godine u takozvanom normandijskom formatu.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da je sa ukrajinskim kolegom Pavelom Klimkinom na marginama sastanka u Berlinu razgovarao o razmjeni zatvorenika i misiji UN-a, prenio je TASS.

On je dodao da je tema razgovora bilo i utvrđivanje misije Organizacija za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) u Donbasu kroz rad UN-a.

Sporazum o prekidu vatre na istoku Ukrajine potpisan je u Minsku u februaru 2015. godine, ali nije doveo do okončanja nasilja. Borci sa obje strane skoro svakodnevno krše primirje, zaključuje Reuters.

Francuska i Njemačka ponudile su Ukrajini i Rusiji logističku pomoć za osiguravanja minskih polja u borbenim zonama, rekao je Maas.

RSE

tačno.net
Autor/ica 12.6.2018. u 09:05