Macron će opet pokušati mobilizirati Evropljane

tačno.net
Autor 7.2.2020. u 09:49

Macron će opet pokušati mobilizirati Evropljane

foto: EPA

Predsjednik Francuske tradicionalno u Vojnoj školi u Parizu pred 600 ljudi drži govor o temi nuklearnog razoružavanja.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron će u petak, tokom govora o odbrambenoj strategiji svoje države, dati “ponudu za dijalog” s Evropljanima, kako Evropa ne bi bila “samo gledalac” naspram SAD-a, Kine i Rusije u svijetu koji je sve nestabilniji, najavio je Macronov kabinet.

Šef države tokom petogodišnjeg mandata tradicionalno u Vojnoj školi u Parizu pred 600 ljudi drži govor o temi nuklearnog odvraćanja, prenosi Beta.

Na taj skup su pozvani vojni atašei brojnih zemalja, historijskih partnera, među kojima su Rusija, Pakistan i Izrael, kao i predstavnici nuklearnih sila.

Govor, koji traje oko jednog sata, treba održati svaki predsjednik Francuske, koji je i komandant Oružanih snaga i jedini koji odlučuje o eventualnoj upotrebi nuklearnog vojnog arsenala.

Jelisejska palata navela je da će Macron, kao i njegovi prethodnici, održati govor u skladu s trenutnom situacijom u svijetu, u kojem se pojavljuju borbe nuklearnih sila za prevlast u osjetljivim područjima, kao što su Sirija, Libija i Kinesko more.

Interes evropskih zemalja

Macron bi trebao pomenuti otkazivanje Sporazuma o ograničenju nuklearnog oružja srednjeg dometa (INF) između SAD-a i Rusije.

Francuski predsjednik je, tokom nedavne posjete Poljskoj, rekao da treba uzeti u obzir interese evropskih zemalja.

Dodao je da je prisutna zabrinutost zbog odluka SAD-a o manjem angažiranju na multilateralnoj sceni, i to po nalogu američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Prema Macronovim riječima, odgovornost Francuske je još veća poslije istupanja Velike Britanije iz članstva u Evropskoj uniji, jer je sada Francuska u okviru Unije jedina zemlja koja posjeduje atomsku bombu.

Macron će tokom govora predložiti agendu nuklearnog razoružavanja, uz pravdanje principa francuskog posjedovanja atomske bombe.

balkans.aljazeera.net

tačno.net
Autor 7.2.2020. u 09:49