Macron na europskoj turneji lobira protiv jeftine radne snage

tačno.net
Autor 23.8.2017. u 11:58

Macron na europskoj turneji lobira protiv jeftine radne snage

foto: HINA

Francuski predsjednik Emmanuel Macron krenuo je na turneju je po Austriji, Rumunjskoj i Bugarskoj kojom želi osigurati potporu za jačanje europskih standarda koji bi mogli smanjiti izvoz jeftine radne snage iz istočne u zapadnu Europu.

Macron će danas doputovati u Salzburg gdje će se sastati s austrijskim kolegom Christianom Kernom te češkim i slovačkim premijerima Bohuslavom Sobotkom i Robertom Ficom.

Pitanje nezaposlenosti u Francuskoj

Europska politika o privremenim izaslanim radnicima u EU vruće je pitanje u Francuskoj, gdje je nezaposlenost visoka, a krajnja desnica poziva na odbacivanje europskih pravila.

Europska direktiva omogućuje tvrtkama da šalju radnike u druge države članice na određeni rok.

Zapadnoeuropske zemlje boje se da to dovodi do “dampinga” radne snage jer poslodavci imaju obvezu platiti izaslanim radnicima samo minimalnu plaću propisanu u zemlji domaćinu, dok socijalno osiguranje plaćaju u domovini. Takva praksa osobito je česta u građevinarstvu i prerađivačkoj industriji.

Europska komisija predložila je da se rad izaslanih radnika ograniči na 24 mjeseca, dok Francuska i Austrija traže da to bude još kraće.

Sastankom u Salzburgu želi se “postići pomak” i osigurati potpora Čeha i Slovaka, rekao je Kern.

index.hr

tačno.net
Autor 23.8.2017. u 11:58

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija