Macron tvrdi da je žrtva masivnog hakerskog napada

tačno.net
Autor 6.5.2017. u 10:35

Macron tvrdi da je žrtva masivnog hakerskog napada

foto: EPA

Kandidat na predsjedničkim izborima u Francuskoj Emmanuel Macron izjavio je da je žrtva masivnog hakerskog napada nakon što je objavljena elektronska pošta dužnosnika njegovog pokreta En Marche.

Korisnik koji sebe naziva EMLEAKS objavio je oko devet gigabajta dokumenata na stranici Pastebin, koja omogućava anonimno dijeljenje dokumenata.

“Jasno je da hakeri žele potkopati Macrona prije drugog kruga glasanja”, saopćili su.

Macronov izborni štab također je saopćio da su prije nekoliko sedmica ukradeni autentični dokumenti koji su zatim pomiješani s lažnim dokumentima kako bi izazvali sumnju i proširili dezinformacije.

Navode da ti dokumenti ne predstavljaju razlog za zabrinutost već pokazuju normalno funkcionisanje predsjedničke kampanje. Macronov izborn i štab nije optužio nijednu stranku za napad, ali su istakli da ovaj udarac potkopava francusku demokratiju. Ovaj slučaj uporedili su sa prošlogodišnjim curenjem elektronske pošte koje se dogodio u Sjedinjenim Američkim Državama prošle godine, a za koje su optuženi ruski hakeri.

S obzirom na to da je izborna kampanja završena izborno povjerenstvo pozvalo je medije da budu oprezni u objavljivanju detalja o mailovima.

klix.ba

tačno.net
Autor 6.5.2017. u 10:35

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija