Mađari izglasali gradnju zida na granici, tražitelji azila bit će pritvoreni za trajanja procesa

tačno.net
Autor 7.7.2015. u 08:30

Mađari izglasali gradnju zida na granici, tražitelji azila bit će pritvoreni za trajanja procesa

Mađarski parlament usvojio je pooštravanje pravila azila i odobrio izgradnju zida na granici sa Srbijom, piše Al jazeera.

Zakonske akte parlament je usvojio jučer, a njima se pooštravaju uvjeti azila u toj zemlji te se pruža pravno pokriće za podizanje najavljene ograde duž granice sa Srbijom.

Novo zakonodavstvo skraćuje vrijeme za provjeru zahtjeva za azil i omogućava vlastima u Budimpešti da odbiju migrante koji dolaze iz Sirije i Afganistana.

Većina parlamentaraca za dizanje zida

UN i Vijeće Europe kritizirali su zakon te ocijenili kako slabi zaštitu izbjeglica u Mađarskoj.

Mađarska agencija MTI piše da je 151 mađarski parlamentarac glasao za, dok je za protiv bilo njih 42. Usvojeni su amandmani na nekoliko zakona koji se odnose na migracije i azil.

Dosadašnji dvostupanjski proces davanja azila bit će jednostavniji, a amandmanima je predviđeno i da se tražitelji azila nalaze u pritvorima tijekom trajanja cijele procedure.

“Imigracija je jedan od najozbiljnijih problema s kojima se danas suočava Europska unija. Članice EU tragaju za rješenjima, ali Mađarska ne može sebi dozvoliti da još čeka”, rekao je nedavno mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto.

Zid će biti visok četiri metra

Granica koja dijeli Srbiju i Mađarsku dugačka je 175 kilometara, a trebao mi je “ojačati” četiri metra visoki zid.

Mađarska je već zaprijetila da će zatvoriti granicu sa Srbijom kako bi zaustavila dolazak imigranata. Od početka ove godine u Mađarsku je stiglo 54.000 migranata, a očekuje se da će do kraja godine u tu zemlju doći i do 130.000 ljudi.

index.hr

tačno.net
Autor 7.7.2015. u 08:30