Mađarska: Hiljade demonstranata na ulicama Budimpešte

tačno.net
Autor 2.2.2015. u 09:49

Mađarska: Hiljade demonstranata na ulicama Budimpešte

Nekoliko tisuća prosvjednika okupilo se u nedjelju ispred zgrade mađarskoga parlamenta i, uoči posjeta njemačke kancelarke Angele Merkel, podsjetilo Vladu Viktora Orbana na obveze prema zapadnim saveznicima.

Zapad sa sve većim nemirom prati kako se Fidesz, Orbanova stranka desnoga centra, približava Rusiji u trenutku kad u Ukrajini divlja sukob.

Dva tjedna poslije posjeta Angele Merkel Budimpešti, u Mađarsku će doći i ruski predsjednik Vladimir Putin.

‘Upravljana demokracija’

Prosvjednici su u nedjelju držali transparente i izvikivali zahtjev da se Mađarska drži Europske unije, što dalje od ruske utjecajne sfere.

Tražili su odlazak Orbana, jer ga smatraju osobom koja je ugrozila demokratske slobode, tolerira korupciju i u diplomatskome je sukobu sa Zapadom, prenosi Hina.

“Ne sviđa nam se upravljana demokracija, diktatura kakvu je [Vladimir] Putin razvio u Rusiji. A upravo u tome smjeru kreće se Orbanova Vlada”, rekao je prosvjednik Jozsef Bruck.

“Europski političari skreću pogled, a smiju to jer njihove glasače nije briga. Mi to želimo promijeniti”.

Sukobi u Fideszu

Prosvjednici u Budimpešti su držali i transparente na njemačkome jeziku, kao izravnu poruku Merkel: “Angela naša, izbavi nas od zla. Želimo ostati građani EU-a”.

Idući parlamentarni izbori tek su 2018. godine, a oporba je u Mađarskoj slaba, što Orbanu omogućuje da čvrsto vlada zemljom.

Vlada i svojom strankom, kojoj je na čelu veći dio od 27 godina koliko postoji.

No, Fidesz zadnjih mjeseci u anketama pada i sve su očitije pukotine koje su posljedica sukoba utjecajnih članova.

Izvor: Agencije

tačno.net
Autor 2.2.2015. u 09:49