Mađarska isplaćuje poslednju ratu kredita i zatvara kancelariju MMF

tačno.net
Autor/ica 9.8.2013. u 08:53

Mađarska isplaćuje poslednju ratu kredita i zatvara kancelariju MMF

Mađarska državna Agencija za upravljanje dugom (AKK), u ponedjeljak će otplatiti preostali dug prema MMF-u i zatvoriće kancelariju te organizacije u Budimpešti.

Nakon konsultacija vlasti sa MMF-om, AKK će u ponedeljak isplatiti preostale 2,2 milijarde evra duga u tri valute – dolarima, funti i evrima.

Narodna banka Mađarske je ove nedelje već isplatila svoj preostali dug u iznosu od 721 milion evra.

Kako je objavljeno, nema potrebe za novim emitovanjem državnih obveznica ili nekog drugog načina za prikupljanje dodatnih deviznih sredstava, jer su februarska prodaja dolarske obveznice i prihod od evro-obveznica bile dovoljne da se potpuno otplati dug.

Mađarska je nameru da prevremeno otplati dug, odnosno da se što pre “otkači” od MMF-a, objavila u julu.

Tada je guverner Mađarske centralne banke Đerđ Matolči poručio u pismu upućenom direktorki MMF-a Kristin Lagard da Mađarska izuzetno ceni podršku koju je ova organizacija dala njegovoj zemlji, zatim da je “stendbaj” aranžman gotovo završen, kao i da upravo iz tog razloga, “više nije potrebno da MMF zadrži kancelariju u Mađarskoj”.

Mađarska je u 2008. godini, za vreme socijalističke vlade, primila kreditnu liniju od 20 milijardi evra od MMF-a i drugih kreditora.

Međutim, vlada aktuelnog premijera Viktora Orbana je odlučila da u 2010. ne obnavlja sporazum, u cilju izbegavanja veće kontrole MMF-a.

Poslednja rata iz te kreditne linije trebalo je da bude otplaćena u 2014. godini.

Tagovi:
tačno.net
Autor/ica 9.8.2013. u 08:53