Mađarska: Riskantni eksperiment
Agnes Heller može provokativno formulisati ali u tome nije sama

Paul Lendvai
Autor 6.12.2017. u 09:30

Mađarska: Riskantni eksperiment<br> Agnes Heller može provokativno formulisati ali u tome nije sama

Foto: Robert Newald

Uredio: Ešref Zaimbegović

Dok svjetska štampa piše o značaju velikih investicionih projekata najavljenih na budimpeštanskoj konferenciji kineskog premijera Li Keqianga sa 16 srednjoevropskih  i istočnoevropskih šefova vlada i špekuliše o geopolitičkim posljedicama ovoga prodora jedna sasvim druga tema dolazi u centar pažnje u Mađarskoj. Trebaju li demokratske opozicione partije u predizbornoj kampanji za parlamentarne izbore u aprilu 2018. surađivati sa partijom Jobikk koja ima loš ugled jer je desničarsko radikalna i neprijateljska prema Romima i Jevrejima? Postavljanje takvog pitanja bi još prije kratkog vremena bilo nezamislivo.

Šta se dogodilo? Žena koja je preživjela holokaust, filozofkinja Agnes Heller, koja je u inostranstvu vjerovatno najuglednija mađarska naučnica, tvrdila je proteklih sedmica u TV i novinskim intervjuima da je nemoguće bez Jobbika, koji je na posljednjim izborima dobio preko 20% glasova, pobijediti partiju mađarskog premijera Viktora Orbana Fidesz, koja je na vlasti od 2010. godine. Jobbik se promijenio, javno se izvinio za greške u prošlosti i u parlamentu je podržao važne inicijative opozicije dok je vladajuća partija Fidesz sa svojom podstrekačkom kampanjom protiv imigranata, protiv EU i protiv fondacije „Otvoreno društvo“ Geogra Sorosa dobila desničarsko ekstremističke oznake. Bez obzira na to šta je Jobbik prije zastupao Heller poziva slušaoce i čitaoce: “Molim vas, dame i gospodo, začepite nos“ i koristite zajedno sa Jobbik posljednju mogućnost da spriječite tragediju za Mađarsku, naime dalje decenije vladavine Fidesza.

Agnes Heller može provokativno formulirati ali u tome nije jedina. I Peter Medgyessy, bivši socijalistički premijer kao i izvanredni prirodoslovni naučnik Ištvan Teplan utvrdili su promjene kod Jobbika i smatraju najvećom opasnošću nastavak vladavine Fidesza.  Nakon promjena u izbornom sistemu mogao bi Fidesz sa glasovima 31% ljudi sa pravom glasa dobiti dvotrećinsku većinu u parlamentu. Sa aspekta podjela i sporova lijevih i liberalnih grupacija sa jedne strane i rastućeg broja apstinenata od izbora (oko 40%) sa druge strane predviđaju stručnjaci, na osnovu posljednjih anketa, skoro sa sigurnošću pobjedu Fidesza sa apsolutnom većinom mandata 2018. godine a neki računaju čak i sa dvotrećinskom većinom za Orbana.

Kampanja za „socijalnoliberalni jedinstveni front sa Jobbikom“ kao poslednja šansa protiv „Orbanovog režima koji funkcionira kao pljačkaška banda“ (Jozsef Debreczeni, autor dvije Orbanove biografije) mogla bi se pretvoriti u bumerang: Jobbik će izgubiti desničarsko radikalno krilo a lijevica njeno jezgro birača zbog flerta sa Jobbikom.  Tada bi Orban, uprkos opomenama sa Zapada koje ga ne ugrožavaju i sa udvaranjima sa Istoka mogao uživati u svojoj apsolutnoj moći.

derstandard.at

Paul Lendvai
Autor 6.12.2017. u 09:30