Madrid olakšava preseljenje kompanija iz Katalonije

tačno.net
Autor 6.10.2017. u 09:23

Madrid olakšava preseljenje kompanija iz Katalonije

foto: EPA

Reakcija na katalonski referendum bit će donošenje dekreta koji će kompanijama olakšati prebacivanje poslovanja izvan regije.

Vlada Španije donijet će u petak dekret kojim će olakšati kompanijama da prebace svoju pravnu osnovu i registraciju izvan Katalonije, tvrde neimenovani izvori.

To bi, kako prenosi Reuters, moglo zadati ozbiljan udarac finansijskom sektoru Katalonije, koja želi nezavisnost.

Dobro upućeni izvor navodi da je novi dekret po mjeri CaixaBanka, jer bi mu omogućio izmjenu pravnih i poreznih odredbi bez sastanka dioničara, kao što predviđa njegov statut.

Peta najveća španska banka Sabadell odlučila je u četvrtak prebaciti svoju bazu tako što će se registrirati u istočnom gradu Alicanteu, ali će sjedište u fizičkom smislu ostati u Barceloni, javila je španska privatna agencija EP, a prenosi AP.

Pad vrijednosti dionica

Katalonski kreditor, drugi najveći u toj sjeveroistočnoj regiji, sazvao je sastanak uprave nakon pada njegovih dionica usljed intenziviranja političke krize između Katalonije i Madrida.

Katalonska regionalna vlada saopćila je da bi mogla proglasiti nezavisnost već u ponedjeljak, tvrdeći da su glasači podržali takav potez na referendumu, koji je Madrid proglasio nelegalnim.

Politički ćorsokak vuče Španiju u najgoru političku krizu, kakva nije zabilježena decenijama.

Katalonija čini petinu španske privrede.

balkans.aljazeera.net

tačno.net
Autor 6.10.2017. u 09:23