Maduro preživio pokušaj atentata

tačno.net
Autor 5.8.2018. u 10:13

Maduro preživio pokušaj atentata

Foto: EPA

Dronovi napunjeni eksplozivom aktivirani su blizu mjesta na kojem je predsjednik Venecuele Nicolas Maduro držao govor.

Predsjednik Venezuele Nicolas Maduro bio je meta neuspjelog napada u Caracasu dok je držao govor na na vojnoj svečanosti, javljaju agencije.

Dronovi napunjeni eksplozivom aktivirani su blizu mjesta na kojem je predsjednik Venezuele Nicolas Maduro držao govor, ali su i on i ostali članovi vlade neozlijeđeni, potvrdio je venezuelanski ministar informiranja Jorge Rodriguez.

“Imamo dokaz da je ovo bio pokušaj ubojstva. Nisu uspjeli. Predsjednik Maduro je iz napada izašao bez ozljeda i nastavlja s radom”, rekao je Rodriguez.

Kako se vidi na televizijskim snimkama Maduro je iznenada prekinuo govor kojeg je držao na vojnoj svečanosti u Caracasu. U jednom trenutku, dok je govorio Maduro, je pogledao u nebo, a kamera je prikazala više desetaka vojnika kako trče prema Avenida Bolivar na kojoj se održavala svečanost. U pozadini su se čuli vriskovi.

Kako je dodao Rodriguez, u ovom “napadu” na Madura ozlijeđeno je sedam pripadnika Nacionalne garde.

Prijenos predsjednikova govora odmah je prekinut nakon napada.

Maduro optužio kolumbijskog predsjednika

Iako je Maduro ustvrdio da iza napada stoji njegov kolumbijski kolega Juan Manuel Santos, tajanstvena pobunjenička skupina koju čine civili i vojnici preuzela je odgovornost za neuspjeli napad.

“Danas su me pokušali ubiti. Ne sumnjam da ime Juana Manuela Santosa stoji iza toga”, kazao je Maduro u razgovoru za javnu radio-televiziju.

Maduro također tvrdi da iza atentata stoje i osobe koje žive u SAD-u i koje su ga financijski potpomogle.

“Prema prvim rezultatima istrage, više osoba koje su financirale napad žive u SAD-u na Floridi”, kazao je Maduro.

Rekao je i kako se nada suradnji s administracijom američkog predsjednika Donalda Trumpa u rasvjetljavanju napada, prenosi AP.

Venezuelanska vlada pak optužuje “ekstremnu desnicu”, što je naziv kojim opisuje oporbu, da stoji za atentata.

Odgovornost preuzeli putem društvenih mreža

“Oprečno je vojnoj časti držati vladu sastavljenu od onih koji su zaboravili Ustav i koji obnašaju javnu dužnost na opscen način s ciljem bogaćenja”, navodi se u tekstu kojeg potpisuje “Nacionalni pokret vojnika u košulji”, a koji je objavljen na društvenim mrežama.

“Ne možemo tolerirati činjenicu da je stanovništvo gladno, da bolesni nemaju lijekova, da novac ne vrijedi, da obrazovni sustav ne obrazuje nego indoktrinira komunizam”, nastavlja se u priopćenju.

“Narode Venezuele, da bi ova borba bila uspješna potrebno je da svi izađemo na ulice, bez povratka”, dodaje se u priopćenju kojeg je na YouTubeu pročitala novinarka Patricia Poleo, bliska oporbi s boravištem u SAD-u.

Neuspio napad je dio “Operacion Fenix”, kazala je Poleo, tvrdeći da je tekst priopćenja dobila od pobunjeničke skupine.

Incident se dogodio u trenutku dok u Venezueli vlada vrlo napeta politička i socijalna situacija.

Zemlja je u dubokoj recesiji zbog loše ekonomske politike i pada cijena nafte, ograničen je uvoz i vlada hiperinflacija. U zemlji vlada nestašica hrane, lijekova i robe široke potrošnje.

balkans.aljazeera.net

tačno.net
Autor 5.8.2018. u 10:13

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija