Makedonija će hemijski kastrirati pedofile

tačno.net
Autor/ica 5.2.2014. u 10:21

Makedonija će hemijski kastrirati pedofile

Parlament Makedonije izglasao je izmjene Kaznenog zakona kojim se pooštravaju zatvorske kazne za pedofile i uvodi kemijska kastracija.

Kontroverznu mjeru izglasali su zastupnici vladajuće većine, dok se oporba nije oglasila, niti je glasovala.

Cilj makedonske Vlade je smanjiti mogućnost da pedofili ponove nedjelo, a ako to učine kemijska će kastracija za njih biti obvezna.

Reporterka Al Jazeere Milka Smilevska javlja kako su pojačane i minimalne kazne za počinitelje kaznenog djela napada na dijete, pa je najmanja kazna 12 godina zatvora.

Ali, ukoliko se djetetu nanesu teške tjelesne ozljede ili ono bude usmrćeno, zapriječena je kazna od najmanje 15 godina.

“Novost je pomenuto uvođenje medicinsko-farmakološkog tretmana, odnosno hemijske kastracije. Ako osuđeni pristane na takvu kaznu, boravak u zatvoru može mu biti skraćen. Na konkretnom primeru – ako neko bude osuđen na 40 godina i pristane na hemijsku kastraciju, može izaći nakon 20 godina i potom svakih šest meseci biti podvrgnut hemijskoj kastraciji”, javlja Milka Smilevska.

Prva zemlja u regiji

U slučaju ponavljanja kaznenog djela pedofilije, počinitelj će biti podvrgnut kemijskoj kastraciji bez davanja suglasnosti, pojasnili su predlagatelji izmjena zakona.

“Nije riječ o nekoj kastraciji, nego o medicinskom tretmanu- koji se daje injekcijom svakih šest mjeseci. I te injekcije umanjuju seksualni nagon, libido kod počinitelja i osuđenika za ova kaznena djela”, pojasnio je Dime Spasov, ministar za rad i socijalna pitanja.

Milka Smilevska podsjeća kako se za spomenute zakonske izmjene provela “brza procedura”, a zakon se donio u nekoliko mjeseci, iako u uobičajenoj proceduri.

“Vladajući očekuju da će biti manje ponavljanja dela pedofilije, a vodili su se statistikom- koja pokazuje da su u Makedoniji 139 registrovanih pedofila do sada dobijali po šest godina zatvora u proseku. To je, po mišljenju vladajućih, mala kazna i u poziciji su ta dela ponoviti”, navela je Milka Smilevska.

Makedonija je prva zemlja u regiji koja ima takvu kaznu, a kemijsku kastraciju već primjenjuje Poljska, kao i Njemačka, gdje je takva opcija na dobrovoljnoj bazi, dok se izvan Europe provodi u Rusiji, Južnoj Koreji i nekim američkim saveznim državama.

 Al Jazeera

tačno.net
Autor/ica 5.2.2014. u 10:21