Makron Erdoganu: Nužna je vladavina prava

tačno.net
Autor 6.1.2018. u 08:15

Makron Erdoganu: Nužna je vladavina prava

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je turskom kolegi RedžepuTajipu Erdoganu da demokratske zemlje moraju da poštuju vladavinu prava u borbi protiv terorizma, izrazivši zabrinutost zbog sudbine studenata, nastavnika i novinara u Turskoj, prenosi Rojters.

“Naše demokratije moraju snažno da se odupru terorizmu, ali u isto vreme one moraju da u potpunosti štite vladavinu prava”, rekao je Makron na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Erdoganom nakon razgovora u Parizu.

Makron je, takođe, rekao da nedavni događaji u Turskoj ne omogućavaju napredak u pristupnom procesu Turske u EU.

“Bilo bi dvolično pretvarati se da je moguće otvoriti nova poglavlja u pregovorima sa Turskom”, rekao je on.

Obračun turskih vlasti sa neistomišljenicima nakon neuspelog puča u julu 2016, izazvao je kritike EU i drugih međunarodnih organizacija.

Makron je kazao da je tokom razgovora sa Erdoganom postavio konkretna pitanja o sudbini pojedinih novinara i profesora na Univerzitetu Galasataraj, ali nije želeo da pomene imena.

Erdogan je branio mere turskih vlasti istakavši da neki novinari pomažu teroristima svojim pisanjem poredeći ih sa baštovanima koji zalivaju svoje biljke.

“Terorizam ne nastaje sam od sebe. Terorizam i teroristi imaju baštovane”, rekao je Erdogan na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Makronom u Parizu.

On je rekao da su ti baštovani ljudi koje drugi vide kao mislioce.

“Oni svoji pisanjem u novinama gaje teroriste i jednog dana ispred vas vi odjednom te ljude vidite kao teroriste”, rekao je on.

Erdogana je iziritirala konstatacija jednog francuskog novinara da turska obaveštajna služba šalje oružje u Siriju.

On je rekao da su tu operaciju izvele pristalice Fetulaha Gulena, muslimanskog klerika koji se sklonio u SAD a koga zvanična Ankara optužuje da stoji iza neuspelog puča. Erdogan je optužio francuskog novinara da govori kao jedan od Gulenovih sledbenika.

RSE

tačno.net
Autor 6.1.2018. u 08:15