Makron, novi predsednik Francuske: Obnovićemo Evropu

Biljana Jovićević i Ognjen Zorić
Autor 8.5.2017. u 09:19

Makron, novi predsednik Francuske: Obnovićemo Evropu

U drugom krugu predsedničkih izbora u Francuskoj centrista i proevropski kandidat Emanuel Makron dobio je 65,31 odsto glasova, a Marin Le Pen 35,41 odsto glasova, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Oko 12,5 posto onih koji su glasali poništilo je svoj listić, dok 24,7 odsto registrovanih birača nije glasalo. Na birališta je izašlo 44 miliona građana od ukupno 47 miliona sa pravom glasa.

Konačani rezulati izbora biće objavljeni u četvrtak i to je zadatak Ustavnog saveta.

Makron je u izjavi u nedelju uveče zahvalio svima koji su ga podržali, rekao kako je svestan svih teškoća, ekonomskih i demokratskih slabosti, kao i moralnih, te obećao da će učiniti sve da bude obezbeđena sigurnost nacije.

“Nova stranica u našoj dugoj istoriji je okrenuta. Braniću i zaštititi vitalne interese Francuske, Evropu i zajedničku sudbinu svih nas”, rekao je Makron.

Francuska će, naveo je, braniti mir i međunarodnu saradnju i biti prva u borbi protiv terorizma.

“Boriću se svim svojim snagama potiv podela. Služiću Francuskoj u vaše ime. Hajde da volimo Francusku”, rekao je Makron.

Pristalicama Le Pen je poručio da su iskazali su svoj bes i nezadovoljsto i da će on učiniti sve da ih kao predsednik uveri da nema razloga da više nikada glasaju za ekstremiste.

“Celi svet gleda u nas, svet očekuje od Francuske da branimo slobodu, moramo pokrenuti napred novu nadu. Pred nama je ogroman zadatak i on počinje sutra – da obnovimo Evropu i osiguramo budućnost. Zahtevaće puno od svih nas i zbog toga moramo stvoriti većinu za efektne pobede”, rekao je Makron.

“Vodićemo našu budućnost, nećemo pokleknuti pred stahom i podelama. Zaštitiću vas od straha i biti u vašoj službi u ime našeg mota ‘Slobode, bratstva, jednakosti’. Biću odan poverenju koje ste mi dali. Živela Francuska”, poručio je Makron.

Marin Le Pen je čestitala Makronu i navela kako su građani izabrali kontinuitet.

“Drugi krug bio je između patriota i globalista. Predlažem reorganizaciju našeg pokreta u novu političku snagu koja će dovesti do rekonstitucije naše zemlje. Sada više nego ikad vas Francuska treba”, poručila je Le Pen svoji pristalicama.

Inauguracija Emanuela Makrona biće održana 15. maja. Makron će u ponedeljak prisustvovati prvom događaju kao zvanično izbarani predsednik Francuske – proslavi Dana pobede u II svjetskom ratu.

Makron će odmah nakon preuzimanja dužnosti imati zadatak da imenuje premijera, a taj proces obično ne traje više od nekoliko dana.

Makronu je čestitao aktuleni predsednik Francuske Fransoa Oland, koji je rekao da je većina francuskog naroda pokazala da želi jedinstvo “oko vrednosti republike”.

Više na RSE

Biljana Jovićević i Ognjen Zorić
Autor 8.5.2017. u 09:19