Malala Yusufzay: Intervju

tačno.net
Autor 11.10.2013. u 11:29

Malala Yusufzay: Intervju

Malala Yusufzay se nada da će postati premijerka Pakistana kako bi mogla pomagati što većem broju ljudi

NEW YORK (AA) – Pakistanska aktivistica Malala Yusufzay, koja je bila žrtva napada talibana jer se bori za pravo na obrazovanje žena u Pakistanu, kazala je da bi voljela postati premijer kako bi pomogla što većem broju ljudi, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Talibani mogu samo ubiti moje tijelo, ali nikad moje snove. Neću nikad odustati i neću trpjeti da sam rob“, rekla je Malala na upit o prijetnjama smrću talibana.

Yusufzay je istakla da bi kao premijer izdvojila više novca za obrazovanje i da zato želi tu funkciju. Malala je napadnuta 9. oktobra 2012. godine. Taliban je djevojčicu pitao za ime dok je izlazila iz školskog autobusa i zatim u njenom pravcu ispalio tri hica iz pištolja.

Malala je potom prebačena u Veliku Britaniju na liječenje. Ona je provela tri mjeseca u bolnici i otpuštena je u martu 2013. godine. Od tada, ona sa svojom porodicom živi u Birminghamu, gdje se i školuje. Malala, koja je osnovala fondaciju “Malala“ koja se bavi obrazovanjem žena, bila je kandidat za Nobelovu nagradu za mir i dobitnica nagrade Sakharov.

Intervju o kojem svi pričaju: Malala Yousafzai, šesnaestogodišnjakinja iz Pakistana koja se suprotstavila Talibanima i koja se bori za obrazovanje mladih žena u Pakistanu.

Pogledajte cijeli intervju u tri dijela OVDJE

tačno.net
Autor 11.10.2013. u 11:29

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija