Malala Yousafzai ranjena od nepoznatog napadača

Autor 10.10.2012. u 09:00

Malala Yousafzai ranjena od nepoznatog napadača

Četrnaestogodišnja Pakistanska koja je postala poznata nakon što je progovorila protiv talibana ranjena je u utorak od nepoznatog napadača, saopćile su vlasti.

Talibanski naoružan napadač ušao je u autobus koji je prevozio djecu iz škole u pakistanskoj nemirnoj dolini Svat i vatrenim oružjem ranio mladu aktivisticu poznatu po pisanju blogova o zločinima koje čine talibani.

Cilj napada u gradu Mingora bila je djevojčica Malala Jusufzai, koja je duboko poštovana zbog rada na promociji obrazovanja djevojaka i žena – čemu se talibani žestoko protive.

Ona je prošle godine nominovana za Međunarodnu dječiju nagradu za mir, javio je AP.

Talibani su preuzeli odgovornost za napad, nazvavši Malalin rad “grešnim”.

“Ovo je novo poglavlje grešnosti i mi ga moramo okončati. Mi smo izvršili napad”, rekao je glasnogovornik talibana Ahsanula Ahsan.

Školski autobus je trebao napustiti školsko dvorište u Mingori kada je bradati muškarac prišao vozilu i pitao koja je od djevojčica Malala.

Druga djevojčica je pokazala na Malalu, ali je aktivistica porekla da je to ona i naoružani napadač je zatim pucao u obje djevojčice.

Malala je ranjena dva puta – jednom u glavu, drugi put u vrat – ali njene povrede nisu opasne po život.

Druga ranjena djevojčica se također nalazi u stabilnom stanju.

Pakistanska televizijska stanica objavila je slike Malale kako je helikopterom odvode u vojnu bolnicu u Pešavaru.

U prošlosti su talibani prijetili Malali i njenoj porodici zbog aktivizma. Kada je imala samo 11 godina, počela je pisati blog pod pseudonimom za BBC-jev urdu servis o životu pod talibanskom okupacijom.

Nakon što su talibani protjerani iz doline Svat u ljeto 2009. godine, ona je javno počela pričati o ovoj militantnoj grupi i potrebi za obrazovanjem ženske djece.

Uprkos sporadičnim sukobima, vlada pokušava podstaći turizam u Svatu.

Ranije je ova pokrajina bila popularna destinacija za pakistanske i zapadne turiste zbog okolnih planina, ugodne ljetnje klime i skijališta.

Autor 10.10.2012. u 09:00