Malezijski avion se srušio u Ukrajini, 295 poginulih

tačno.net
Autor 17.7.2014. u 18:50

Malezijski avion se srušio u Ukrajini, 295 poginulih

Malezijski putnički avion se srušio u Ukrajini u blizini granice sa Rusijom i svih 295 osoba koje su bile u njemu su poginule, javljaju ruske i svjetske agencije.

Agencije javljaju da se radi o avionu Boeing 777 koji je letio iz Amsterdama u Kuala Lumpur.

“Svih 280 putnika i 15 članova posade su mrtvi,” Anton Heraščenko, savjetnik u ukrajinskom ministarstvu unutrašnjih poslova, je objavio na svom profilu, prenosi Reuters.

On je također izjavio, a Interfax prenio, da je avion pogođen Buk projektilom zemlja-vazduh dok je bio na visini od 10.000 metara.

Novinar Rojtersa je javio sa mjesta nesreće da su desetine tijela razbacane oko olupine aviona koja je u plamenu.

Pripadnik tima za hitne intervencije je rekao da je pronađeno sto tijela i da se krhotine aviona nalaze u krugu od 15 kilometera.

Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk jer naredio hitnu istragu.

Avion se, prema izvještajima, srušio 60 kilometara untar ukrajinske granice u području u kojem se vode žestoke borbe između ukrajinskih snaga i pro-ruskih separatista.

Ured predsjednika Ukrajine Petro Porošenka je odbacio umiješanost ukrajinskih snaga u pad aviona.

Agencije prenose da se avion srušio u blizini grada Šahtarska u donjeckom regionu, koji kontrolišu separatisti.

Samoproglašeni premijer separatističke “Donjecke narodne republike”, Aleksandar Borodaj, je odbacio svaku umiješanost snaga po njegovom kontrolom.

On je rekao da one nemaju projektile kojima bi se mogao oboriti avion na visini od 10.000 metara i optužio ukrajinsku vojsku za provokaciju.

tačno.net
Autor 17.7.2014. u 18:50