MALOKU: KOSOVO DEMOKRATIJA U RAZVOJU

tačno.net
Autor 3.10.2014. u 10:44

MALOKU: KOSOVO DEMOKRATIJA U RAZVOJU

Prošlo je više od tri mjeseca od kada su se održali opšti prijevremeni izbori u Republici Kosovo, a još nisu izabrani predsjednik Skupštine R. Kosova i predsjednik Vlade R. Kosova.

Razlog tome je podijeljenost između DSK, ABK, Inicijative i pokreta Samoopredeljenje na jednoj strani i DPK na drugoj strani. Kosovski politički analitičar Albinot Maloku za „Bošnjaci.net“ kazao je da Kosovo prolazi kroz težak period u razvoju demokratije.

„Smatram da Kosovo kao mlada država prolazi kroz jedan težak period u razvoju mlade demokratije. Ali moramo kazati da Kosovo nema toliko vremena da produžava ovaj period“,  kazao je Maloku.

“Podijeljenost između dva bloka, dokaz je neodgovornosti političara prema situaciji u kojem se nalazi Kosovo. Blokada koja je uslijedila poslije opštih izbora održanih 8. juna je dokaz neodgovornosti lidera političkih stranaka na Kosovu, najprije lidera Demokratskog saveza Kosova, Alijanse za budućnost Kosova, Inicijative za Kosovo i Pokreta Samoopredjeljenje. Istini za volju ne bi trebalo da pobijedi Demokratska partija Kosova, poslije dva mandata na čelu Vlade, ali nije kriva DPK što su izgubili i nisu se našli nijedna od ostalih stranaka na čelu liste pobjednika poslije izbora. Ustav Kosova je decidan kada je u pitanju pobjednik izbornog procesa“,  ocjenjuje Maloku.

Izbor predsjednika Vlade i formiranje institucija za Kosovo je od velike važnosti i zbog nastavka dijaloga između Kosova i Srbije u Briselu.

Bošnjaci.net

tačno.net
Autor 3.10.2014. u 10:44