Maloku: Politička kriza na Kosovu bespotrebna

tačno.net
Autor 2.11.2014. u 23:47

Maloku: Politička kriza na Kosovu bespotrebna

Nedostatak rješenja za izlazak iz situacije u kojoj se nalazi Kosovo, mola bi poslati zemlju ka zadnjoj opciji, tj. prijevremenim parlamentarnim izborima. Kosovo ulazi u peti mjesec institucionalne krize koja je izazvana nemogućnošću izbora predsjednika Skupštine Kosova, kojeg prema Ustavu, a poslije i prema odluci Ustavnog suda treba da predloži pobjednička PDK. Lideri opozicionih stranaka LDK, AAK, Nisma i Vetevendosje nastavljaju se suprostavljati PDK-u.

Politički analitičar Albinot Maloku je mišljenja da je ova politička kriza bespotrebna i da nikako ne bi trebala da bude izazvana bazirajući se na inatu.

“Smatram da je ova politička kriza bila bespotrebna, znajući razloge zbog kojih je izazvana. Svi politički akteri na Kosovu prije 8 juna, su znali svoja prava i mogućnosti koje da ustavni sistem na Kosovu. PDK Hashima Thaçija je pobijednik i ima svoje pravo birati koalicione partnere. To pravo nema ni drugi ni treći po rezultatima dobijenima poslije izbora“, kaže Maloku.

Politikolog Albinot Maloku, smatra da dvije stranke koje su na izborima imalenajviše glasova, u ovom slučaju PDK Hashima Thaçija i LDK, Ise Mustafe moraju pronaći riješenje, koji ne bi kočilo izbor budućeg predsjednika Skupštine i formiranje nove Vlade.

Kada je u pitanju mogućnost ponavljanje izbora, Maloku kaže da ako se nastavi ovako, izbori se po svim kalkulacijama moraju održati. „U tom procesu bi najmanje dobili građani ali ni političke stranke ne bi dobile nešto veliko i pozitivno”, smatra Maloku.

tačno.net
Autor 2.11.2014. u 23:47