Manafort proglašen krivim za bankarsku i poresku prevaru

tačno.net
Autor 22.8.2018. u 09:15

Manafort proglašen krivim za bankarsku i poresku prevaru

Bivši šef izborne kampanje predsednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trampa, Pol Manafort, proglašen je u utorak krivim po osam tačaka optužnice za poresku i bankarsku prevaru i neprijavljivanje bankarskih računa u inostranstvu, dok porota nije uspela da postigne konsenzus i donese odluku o preostalih 10 tačaka optužnice, prenosi Glas Amerike.

Porota je posle četvorodnevnog većanja proglasila Manaforta krivim za dve od devet optužbi za bankarsku prevaru, svih pet optužbi za poresku prevaru i jednu od četiri optužbe za neprijavljivanje računa u inostranstvu.

Sudija T.S. Elis proglasio je da suđenje nije validno za 10 tačaka optužnice, o kojima porota nije mogla da postigne konsenzus.

Suđenje Manafortu, dugogodišnjem republikanskom operativcu, prvo je koje je održano u okviru istrage ruskog mešanja u američke predsedničke izbore 2016. godine, koju vodi specijalni tužilac Robert Maler. Međutim, optužbe protiv Manaforta uglavnom se odnose na period pre nego što je radio za Trampovu kampanju.

Tužioci su optužili Manaforta da je od američke poreske službe sakrio 16 miliona dolara koje je zaradio kao politički savetnik proruskih političara u Ukrajini, a zatim da je lagao bankama da bi obezbedio kredit od 20 miliona dolara, nakon što mu je presušio izvor prihoda iz Ukrajine.

Manafort je radio pet meseci za Trampovu predizbornu kampanju, tokom ključnog perioda u trci za predsednika SAD.

RSE

Tagovi:
tačno.net
Autor 22.8.2018. u 09:15