Manchester: Uhapšena sedma osoba, pronađeno još eksploziva

tačno.net
Autor 25.5.2017. u 09:31

Manchester: Uhapšena sedma osoba, pronađeno još eksploziva

Foto: AP

Britanska policija izvijestila je da je uhapsila i sedmu osobu povezanu sa samoubilačkim napadom u Manchesteru, a obavještajni izvori, kako prenose mediji, otkrivaju da je pronađeno još eksploziva koji je mogao biti iskorišten nakon napada u ponedjeljak, u kojem su ubijene 22 osobe.

“Dosad je uhapšeno šest muškaraca i jedna žena u vezi s istragom i zadržani su u pritvoru zbog ispitivanja”, piše u policijskom saopćenju, javlja Reuters.

Prenose i tvrdnje Independenta, koji je, pozivajući se na obavještajne izvore, objavio da su policija i sigurnosne službe pronašle još eksploziva za moguće naknadne napade.

Jedna naprava uništena je u kontroliranoj eksploziji, a službe strahuju da je ostale bombe napravila mreža zadužena za daljnje napade, navodi Independent.

Ranije su u Libiji uhapšeni otac i brat atentatora iz Manchestera.

Curenje informacija

Brat je priznao da je znao za napad i osumnjičen je da je planirao izvršiti teroristički čin u Tripoliju, objavila je libijska sigurnosna služba, podsjeća agencija Hina.

No, bombašev otac rekao je za Reuters da je on posljednji razgovarao sa sinom prije pet dana telefonom i da je “sve bilo normalno”.

Ramadan Abedi, koga su protivterorističke snage zadržale na razgovoru, rekao je da je njegov sin Salman porodici rekao da će ići na hodočašće u Mekku.

Sky News izvijestio je da je mančesterski bombaš u petak snimljen sigurnosnim kamerama u gradskom trgovačkom centru Arndale dok je nosio ruksak koji je izgledao kao da ga je nedavno kupio.

Zbog “curenja” informacija o smrtonosnom napadu, koje su se pojavile u američkim medijima, reagirali su britanski šefovi policije, upozoravajući da kršenja povjerenja između međunarodnih partnera potkopavaju istragu.

New York Times objavio je da fotografije britanske policije pokazuju da je bomba koju je na koncertu detonirao Salman Abedi, iako kućne izrade, bila snažna i sofisticirana.

Pop-zvijezda Ariana Grande prekinula je turneju nakon napada u Manchesteru.

U Velikoj Britaniji u četvrtak će biti održana minuta šutnje za žrtve napada, saopćila je Vlada Velike Britanije.

Minuta šutnje bit će održana u 11 sati po lokalnom, odnosno 12 sati po srednjoevropskom vremenu.

Zvaničnici su naveli da će zastave na zgradama Vlade biti spuštene na pola koplja do četvrtka uvečer.

Britanske političke stranke saopćile su da planiraju u petak nastaviti kampanju za parlamentarne izbore, koji će biti održani 8. juna, nakon što su stranačke aktivnosti obustavljene zbog solidarnosti prema stradalima u napadu.

Aljazeera

tačno.net
Autor 25.5.2017. u 09:31