Manje ubistava novinara, ali raste zastrašivanje

AJB
Autor 21.12.2019. u 09:05

Manje ubistava novinara, ali raste zastrašivanje

Foto: Quetzalli Blanco/NOTIMEX/dpa

Međunarodni institut za medije (IPI) saopštio je danas da se, uprkos značajnom padu broja ubistava novinara, globalna kriza slobode medija produbila u 2019. godini.

Kako navode, vlade sve više pribjegavaju uznemiravanju novinara na legalan način, kampanjama klevete i online napadima s ciljem da u tišini izvrše pritisak na nezavisne medije i novinare, prenosi Tanjug.

Institut navodi da je njegovo praćenje slobode medija u svijetu ove godine pokazalo da postoji porast zloupotrebe novih i postojećih zakona u cilju prijetnje, uznemiravanja i zadržavanja u pritvoru novinara, kao i veća upotreba populističke retorike, koja je osmišljena tako da podrije novinarstvo i diskredituje nezavisne novinare.

Izvršna direktorica IPI-ja Barbara Trionfi rekla je da je 2019. broj ubijenih novinara opao na najniži nivo u posljednjih 20 godina, ali da nekažnjivost za ta djela ostaje glavni izazov.

„Svakako pozdravljamo ovaj razvoj događaja. Ipak, strahujemo da je to možda direktna posljedica povećanja autoritarnih tendencija u mnogim zemljama, gdje su usvojena alternativna sredstva za ušutkivanje medija, kao što je izvrtanje zakona kako bi se uznemiravali i hapsili kritički nastrojeni novinari, dok se kleveću nezavisni mediji, da bi se zaštitili politički lideri od ispitivanja i kritika“, rekla je Trionfi.

Ove godine ubijeno 47 novinara

IPI navodi i da su ove godine povećane policijske akcije i hapšenja novinara, kao i da političari koriste društvene mreže kao oružje kako bi uznemiravali i omalovažavali novinare i medije koji su kritički nastrojeni prema njima.

„Američki predsjednik Donald Trump nastavlja da diskredituje medije nazivajući ih neprijateljima naroda, a i drugi populistički i autoritarni lideri širom svijeta usvojili su slične taktike, osmišljene da potkopaju ulogu čuvara medija“, navodi IPI.

Prema podacima programa IPI „Death Watch“, 47 novinara je ubijeno ove godine, što je značajno manje nego 2018. kada je taj broj iznosio 79 ili 2017. kada su ubijena 82 novinara.

Odmazda zbog posla koji obavljaju

Od 47 novinara ubijenih ove godine, 30 je ubijeno u ciljanim napadima, koji su izvršeni u znak odmazde zbog posla koji obavljaju, često kao odgovor na izvještaje koji su razotkrili korupciju ili aktivnosti kriminalnih grupa.

Većina ciljanih ubistava, kako se navodi, dogodila se na američkom kontinentu, gdje je ubijeno 19 novinara, od kojih devet u Meksiku.

Četiri novinara ubijena su u Hondurasu, a po dvoje u Kolumbiji, na Haitiju i u Brazilu.

U Aziji je šest novinara ubijeno u ciljanim napadima, dok je jedan novinar stradao u Africi ove godine.

AJB

AJB
Autor 21.12.2019. u 09:05