Manuel Neuer i pjesma ultranacionalističkog benda: U okruženju desničarskih simbola

Jörn Meyn 
Autor 15.7.2020. u 09:00

Manuel Neuer i pjesma ultranacionalističkog benda: U okruženju desničarskih simbola

Manuel Neuer – Foto: Stuart Franklin/ Getty Images

Kapiten njemačke reprezentacije Manuel Neuer je na odmoru pjevao pjesmu jednog desničarskonacionalističkog hrvatskog benda. Slučaj je komplikovan ali daje lošu sliku Neuera.

Piše: Jörn Meyn – 13.07.2020.

Preveo i uredio: Ešref Zaimbegović

Kako se može desiti da Manuel Neuer, kapiten obje najvažnije ekipe njemačkog nogometa, na svome odmoru u društvu pjeva pjesmu jednog desničarsko patriotskog hrvatskog rok benda? Bend, kome je Švajcarska 2009. zbog slavljenja hrvatskih fašista zabranila ulazak u zemlju. Bend, protiv koga je hrvatsko državno tužilaštvo pokrenulo 2003. istragu zbog potpirivanja nacionalne mržnje. Bend, čiji pjevač operira sa simbolima fašističkog ustaškog režima.

U nedjelju uveče pojavio se video sa golmanom reprezentacije i FC Bayern. On pokazuje Neuera u jednom baru na plaži u Hrvatskoj. Pored njega su ljudi u kratkim majicama ili bez njih. Sasvim na rubu slike prepoznaje se Neuerov trener golmana kod FC Bayern, Toni Tapalović. On je bio Neuerov svjedok na vjenčanju. Sam Neuer stoji u sredini. Čovjek sa harmonikom svira jednu pjesmu a Neuer i ostali glasno pjevaju sa njim.

„Lijepa li si“, zove se pjesma Thompsonovog benda. „Kad se sjetim, suza krene. Zamirišu uspomene svake stope rodnog kraja i narodnih običaja“, kaže se u njoj. Neuer je iznenađujuće siguran u tekstu. Ali sadržaj minimalno jednog retka kao i autor pjesme su politički izuzetno problematični.

Od 2016. zvanična pjesma hrvatske reprezentacije

„Pjesma koju pjeva Neuer je nabijena nacionalpatriotizmom“, kaže Dario Brentin za SPIEGEL. 35 godina stari sociolog sa univerziteta Grac istražuje nacionalne identitete i sport u postjugoslavenskoj Hrvatskoj. Brentin kaže da je slučaj Neuer komplikovan jer su pjesma i bend Thompson na jednu stranu doduše veoma problematični ali se na drugu stranu u hrvatskom društvu malo problematiziraju.

Prvo o pjesmi: „Ona je problematična prije svega zbog jednog retka: ‚Herceg-Bosno, srce ponosno‘“, kaže Brentin. „To se može razumjeti kao dovođenje u pitanje državnosti Bosne i Hercegovine i kao slavljenje hrvatskih ekspanzionih nastojanja devedesetih godina.“ Hrvatska republika Herceg –Bosna bila je za vrijeme rata u Jugoslaviji poprište masakra nad civilnim stanovništvom, etničkog čišćenja i pljačkanja. Internacionalni sud u Hagu osudio je hrvatske oficire kao i članove političkog vodstva zbog ratnih zločina.

Međutim, pjesma ima i drugu pozadinu: „Postoji jasno stapanje ove pjesme sa navijačkom kulturom i hrvatskom reprezentacijom. Od 2016. to je zvanična pjesma reprezentacije koja se uvijek svira prije utakmice“, kaže Brentin. „Lijepa li si“ je za viceprvaka svijeta dakle to što je bilo „Crno i bijelo“ od od Olivera Pochera do 2019. za njemačku reprezentaciju. Značajne debate o prihvatljivosti ove pjesme u hrvatskom društvu nije bilo.

Himna za desničatsko ekstremnu partiju

Pritom je suština kod benda Thompson prilično jasna. Nazvan je po nadimku pjevača Marka Perkovića i veže se za istoimeni automat, koji je navodno Perković sam koristio u jugoslavenskim ratovima. Perković doduše kaže da je odbacio fašističku ideologiju, „ali postoje citati i fotografije prije svega iz devedesetih godina koje ga pokazuju između ostalog sa hitlerovskim pozdravom i drugim fašističkim simbolima u kontekstu ustaštva“, kaže Brentin.

Ustaški pokret za nezavisnost Hrvatske dospio je uz pomoć sila osovine Njemačke i Italije na vlast u novoosnovanoj državi Hrvatskoj – i u Drugom svjetskom ratu odmah je pristupio vršenju genocida nad Jevrejima, Srbima i Romima.

Perković je 2003. navodno na jednoj svadbi pjevao ustašku pjesmu „Jasenovac i Gradiška Stara“. „O tome postoji audio zapis. Thomson tvrdi danas da je to audio – fake“, kaže Brentin. Da je on privržen nacionalizmu pokazuje se i na tome da je Thompson ranije pisao himnu za desničarsko ekstremnu Hrvatsku stranku prava (HSP).

Kontroverznije nego o njegovoj pjesmi „Lijepa li si“ u Hrvatskoj se diskutovalo o Thompsonovoj pjesmi „Bojna Čavoglava“, kaže Brentin. Ona počinje riječima „Za dom – spremni“ – pozdravom fašističkog ustaškog režima. U Hrvatskoj su se sudovi time bavili ali ne postoji pravni konsenzus: „Na jednu stranu pozdrav je ocijenjen od hrvatskog ustavnog suda kao protivan ustavu. Na drugu stranu na drugim nivoima Thompson je za pjevanje ovoga pozdrava već oslobađan“, kaže Brentin.

I ovdje postoji veza sa hrvatskim nogometom: Na WM 2018. igrači hrvatske reprezentacije pjevali su u kabini, nakon pobjede nad Argentinom, ultra nacionalističku pjesmu „Bojna Čavoglava“. Perković je čak učestvovao u vožnji reprezentacije otvorenim autobusom kroz Zagreb, kad su se ovi vratili kući kao vicešampioni svijeta. Nakon toga internacionalno je bilo puno kritike.

U odnosima sa Thompsonom se izgleda pokazuje da je hrvatskom društvu još uvijek teško preraditi vlastitu istoriji i zločine. Sam Thomson ima u međuvremenu 30 godina dugu tradiciju u hrvatskoj pop kulturi, kaže Brentin. On je jedan od komercijalno najuspješnijih umjetnika u zemlji i rijetko ga posmatraju kritički. Pritom i dalje postoje svi razlozi za to.

„Kod Thompsona je danas malo toga sasvim jasno. On igra sa simbolikom. Ali on sasvim jasno pripada desničarsko-nacionalističkom spektru“, smatra naučnik.

U ovom gustišu desničarskih simbola, usred folklora našao se Manuel Neuer kako glasno pjeva Thompsonovu pjesmu na svome odmoru u Hrvatskoj. Neuerov menadžment nije htio dati „Bild“-u izjavu o ovom slučaju ali je ukazao na to da golman njemačke reprezentacije ne govori hrvatski.

U svojoj karijeri Neuer se do sada nije pokazao kao čovjek sa desničarskim stavovima. Ali uprkos tome ovaj slučaj baca loše svjetlo na njega i njemački nogomet, koga on kao kapiten zastupa. Njemački nogometni savez se angažuje (među ostalim i sa nagradom Julius Hirsch) protiv antisemitizma. Neuer je sada pjevao pjesmu pjevača, koji koristi simbole grupe, koja je u Drugom svjetskom ratu ubijala Jevreje.

Do sada je Neuer bio prilično oprezan kad se radilo o političkom pozicioniranju. Kada su 2018. u Kemnicu mnogobrojni umjetnici inicirali koncert „Nas je više“, da bi protestvovali protiv rasizma, Neuer je to pozdravio.

Nakon povlačenja Mesuta Özila iz reprezentacije i predbacivanja za rasizam protiv Njemačkog nogometnog saveza Neuer je rekao: Radi se o tome „da opet imamo igrače koji su stvarno ponosni da igraju za njemačku reprezentaciju i daju sve od sebe da igraju za svoju zemlju da bi se time opet došlo na put uspjeha“. To je impliciralo da Özil nije bio ponosan što igra za Njemačku.

Fotografija, koju je Özil tada napravio sa turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, bila je veliki skandal u Njemačkoj. Još je nejasno šta će se desiti sa Neuerovim pjevanjem u Hrvatskoj.

Njemački nogometni savez nije se htio na pitanje SPIEGEL-a izjasniti o ovom slučaju.

spiegel.de   

Jörn Meyn 
Autor 15.7.2020. u 09:00

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija