Masovna tuča na trgu u Kijevu, više osoba povrijeđeno

tačno.net
Autor 30.4.2014. u 07:09

Masovna tuča na trgu u Kijevu, više osoba povrijeđeno

Masovna tuča izbila je u utorak navečer na trgu Majdan u Kijevu, gdje su se mogli čuti pucnji i eksplozije. U neredima je bilo i povrijeđenih, javljaju ukrajinski mediji.

Više od 100 ljudi, navodno članova desničarske Socijalno-narodne skupštine, marširali su sa zapaljenim bakljama prema Majdanu, epicentru masovnog ustanka čiji je cilj bio uklanjanje bivšeg predsjednika Viktora Janukoviča sa vlasti. Demonstranti su došli odati počast žrtvama antivladinih protesta koji su se dešavali od decembra do februara.

No, suprotstavile su im se “jedinice za samoodrbanu” postavivši barikade preko puta glavne pošte, što je izazvalo masovnu tuču. Desničarski radikali navodno su koristili pirotehniku i suzavac, a mnogi od njih su nosili i palice.

Jedan od šatora na Majdanu je zapaljen, ali je vrlo brzo i ugašen. Na trg je došlo i nekoliko vozila Hitne pomoći, piše Russia Today.

Na kraju su “jedinice za samoodbranu” dozvolile prolaz, nakon čega se kolona počela kretati ka ukrajinskom parlamentu.

Nacionalistički sentiment je rasprostranjen u Ukrajini tokom novonastale krize u kojoj je zemlja na ivici rata.

U nedjelju su stotine ljudi učestvovale u maršu u zapadnom gradu Lvivu gdje je obilježena godišnjica formiranja ukrajinske SS divizije koja se borila za naciste protiv Sovjetskog Saveza za vrijeme Drugog svjetskog rata.

klix.ba

tačno.net
Autor 30.4.2014. u 07:09