Masovno testiranje i zatvaranje dijelova Pekinga

tačno.net
Autor 25.4.2022. u 13:26

Masovno testiranje i zatvaranje dijelova Pekinga

Foto: Carlos Garcia Rawlins/Reuters

Glavni grad Kine Peking počeo je u ponedjeljak testiranje miliona stanovnika i zatvaranje stambene i poslovne četvrti zbog porasta broja oboljelih od COVID-19.

Do sada je otkriveno 70 slučajeva u gradu sa više od 21 miliona od petka, a vlasti su poduzele ekstremne mjere kako bi spriječile dalje širenje virusa.

Stanovnici ostaju kod kuće i prave zalihe hrane kao zaštitu od mogućnosti novog lockdowna, što se dogodilo u više gradova, uključujući finansijsko središte Šangaja.

Šangaj, koji je zatvoren više od dvije sedmice, prijavio je više od 19.000 novih infekcija i 51 smrtni slučaj u posljednja 24 sata.

Dugi redovi formirali su se u supermarketima u centru Pekinga. Kupci su pokupili rižu, rezance, povrće i druge prehrambene artikle. Državni mediji objavili su izvještaje u kojima se navodi da u Pekingu ima zaliha, uprkos porastu kupovine.

Pekinški zdravstveni zvaničnici rekli su da je još 29 slučajeva identifikovano u 24 sata do 26 sati u ponedjeljak, podižući ukupan broj na 70 od petka.

Grad je naredio masovno testiranje širom okruga Chaoyang, gdje je pronađeno 46 slučajeva. Više od 3 miliona stanovnika okruga, kao i građana koji rade u okrugu, treba da se testiraju u ponedeljak, srijedu i petak.

U stambenim kompleksima i poslovnim zgradama u okrugu Chaoyang, preko noći i u ranim jutarnjim satima postavljeni su poligoni za testiranje.

Centralni grad Anyang, zajedno s Dandongom na granici sa Sjevernom Korejom, također je najavio zatvaranje dok se varijanta omikrona širi Kinom.

RSE

tačno.net
Autor 25.4.2022. u 13:26