Mattis: SAD imaju brojne vojne opcije protiv Sjeverne Koreje

tačno.net
Autor 19.9.2017. u 11:17

Mattis: SAD imaju brojne vojne opcije protiv Sjeverne Koreje

Foto: KCNA (Reuters)

Sjedinjene Američke Države imaju “brojne” vojne opcije protiv Sjeverne Koreje, od kojih mnoge ne bi ugrozile Južnu Koreju, izjavio je šef Pentagona James Mattis.

“Postoji mnogo vojnih opcija koje možemo primijeniti, zajedno sa našim saveznicima, u cilju odbrane saveznika i naših interesa”, rekao je Mattis novinarima u Washingtonu.

Na pitanje da li te opcije uključuju i one koje ne bi dovele u opasnost Seul, Mattis je odgovorio da uključuju.

Mattis je odgovorio i na pitanje novinara zašto ni Sjedinjene Države niti japanska vojska nisu probale oboriti balističku raketu koju je u petak lansirala Sjeverna Koreja u pravcu Japana.

“Zbog činjenice da ti projektili predstavljaju prijetnju, bilo američkoj teritoriju Guam ili, očigledno Japanu, japanskoj teritoriji, naš odgovor bi bio drugačiji”, rekao je šef Pentagona.

Pyongyang je tokom leta izveo šestu nuklearnu probu i lansirao nekoliko interkontinentalnih projektila, prkoseći rezolucijama UN-a.

Osma serija sankcija UN-a protiv Pyongyanga usvojena je 11. septembra.

Sjedinjene Države su najavile da će iskoristiti Generalnu skupštinu UN-a koja zasjeda ove sedmice u New Yorku da zatraže punu primjenu međunarodnih sankcija protiv Sjeverne Koreje.

RSE

tačno.net
Autor 19.9.2017. u 11:17