May želi bilateralnim sporazumom s Irskom riješiti problem Brexita

tačno.net
Autor 20.1.2019. u 10:54

May želi bilateralnim sporazumom s Irskom riješiti problem Brexita

Zaštitni mehanizam granice s Irskom je prepreka prihvaćanju sporazuma britanske premijerke s EU-om.

Britanska premijerka Theresa May pokušat će bilateralnim sporazumom s Irskom riješiti problem spornog zaštitnog mehanizma koji je prepreka prihvaćanju sporazuma o razdruživanju Velike Britanije i Evropske unije u britanskom parlamentu, prenijela je Hina.

Premijerkini saradnici smatraju kako bi dogovor s Irskom uklonio razloge protivljenja Demokratske unionističke stranke DUP, koja održava manjinsku vladu Therese May na vlasti, kao i pobunjenika u vlastitoj Konzervativnoj stranci, njenom planu o Brexitu.

U irskom izdanju Sunday Timesa prenosi se neimenovani visoki izvor u irskoj vladi po kojem prijedlog o bilateralnom sporazumu „nije nešto što bismo razmatrali“. a drugi visoki politički izvor kazao je da to ne bi bilo prihvatljivo Evropskoj komisiji.

May je u utorak pretrpjela teški poraz u parlamentu kada su velikom većinom glasova članovi njene stranke kao i drugi zastupnici odbacili plan o Brexitu koji je dogovorila s Briselom.

Čekaju se naredni koraci

To je ostavilo Britaniju suočenu s mogućnošću izlaska iz Evropske unije za nešto više od dva mjeseca bez ikakvog dogovora.

May bi u ponedjeljak trebala objaviti koji su joj sljedeći koraci.

Mnogi konzervativci i DUP protive se zaštitnom mehanizmu na kojem Evropska unija ustrajava kao garanciji da se neće uspostaviti tvrda granica između Irske i Sjeverne Irske.

Nešto ranije u subotu irski ministar vajnskih poslova Simon Coveney kazao je da Dublin potpuno podupire dogovor o razvodu koji je dogovoren s britanskom vladom uključujući dogovor o zaštitnom mehanizmu za granicu između dvije Irske.

Sunday Times je prenio i da će se skupina britanskih zastupnika sastati u nedjelju kako bi proučila načine na koje parlament može suspendirati Brexit oduzimajući tako britanskoj vladi kontrolu nad postupkom.

Tagovi:
tačno.net
Autor 20.1.2019. u 10:54

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija